Folytatódik a vita a személyszállítási tarifákról

2014. november 19., 17:12

A személyszállítási díjakról rendeztek tanácskozást kedden a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) elnökének, Vaszil Hubal kormányzónak a kezdeményezésére a közigazgatási hivatalok szakembereinek, az önkormányzatok, a fuvarozóknak és az ellenőrző szervek képviselőinek a részvételével – jelentette a Karpatszkij Objektív.

A fuvarozók változatlanul ragaszkodnak a szállítási díjak emeléséhez, míg a hatóságok kitartanak amellett, hogy a drágulásnak kompromisszumon kell alapulnia, a díjak áttekintésekor csupán az objektív tényezőket, illetve az ágazatban tapasztalható problémákat szabad figyelembe venni.

Az ODA gazdaságfejlesztési és kereskedelmi igazgatósága szerint a fuvarozók által rendelkezésükre bocsátott novemberi adatok elemzése arra vall, hogy a díjemelés hátterében álló leglényegesebb tényező az utasforgalom visszaesése és a magas – 15 százalékos – jövedelmezőségi szint. Az utasforgalom megfelelő nyilvántartásának hiánya ugyanakkor eltorzítja a közúti fuvarozók munkájának valamennyi gazdasági mutatóját, vélik a hivatalnál. Ily módon a hatóságok megalapozatlannak tekintik a személyszállítási tarifák jelentős, egyes javaslatok szerint a jelenlegi 0,32 hrivnya utas/kilométerről (a forgalmi adóval együtt) 0,48 hr/km-re történő megemelését. A megyei adminisztráció szakhatóságánál hangsúlyozták, mennyire fontos megteremteni az egyensúlyt a közúti személyszállítás iránti fizetőképes kereslet és a szolgáltatás költségei között. Arra is felhívták mindazonáltal a figyelmet, hogy a tarifában jelentős hányadot (27 %) képez a pályaudvari illeték. Az optimális tarifa eléréséhez ennek a mutatónak a korrigálását javasolták.

A fuvarozók viszont azzal érveltek, hogy drágult az üzemanyag, akárcsak az alkatrészek, s változatlanul problémák vannak a kedvezményre jogosult utasok szállítása után járó kompenzációval. Ugyancsak felpanaszolták a fuvarozók, hogy rosszak az utak, ami a járműállomány gyakori javítását teszi szükségessé, hogy sok a veszteséges járat, s hogy a fekete fuvarozók elviszik az utasokat, miközben elkerülik a hivatalos járatok kiszolgálóit terhelő költségeket.

A tanácskozás résztvevői végül abban állapodtak meg, hogy munkacsoportot hoznak létre a megyei állami adminisztráció égisze alatt, mely javaslatokat dolgoz ki az útvonalhálózat optimalizálása, s a személyszállítás színvonalának javítása céljából, illetve a szakhatóságok megvizsgálják a pályaudvari illeték csökkentésének lehetőségét – közölte az ODA sajtószolgálata.

(karpatskijobjektiv.com/Kárpátalja)