Ingatlanadó-tervezet Beregszászban

2015. január 29., 22:55

Január 28-án ülést tartott Beregszász város költségvetési, illetve a pénzügyi-gazdasági tevékenység kérdéseivel foglalkozó állandó képviselői bizottsága, amelyen az adók mértékének a város területére történő megállapítása szerepelt napirenden, s amelyről Babják Zoltán polgármester tájékoztatta Facebook-oldalán a lakosokat. Az adóreform kapcsán az Adókódexben, illetve más jogszabályokban eszközölt módosítások értelmében ugyanis új adónemeket vezettek be az országban, így az ingatlanadót a természetes és jogi személyek vonatkozásában.

[...] e javaslatok még megvitatásra kerülnek majd a városi tanács [...] január 29-re összehívott soron kívüli ülésén.”

A ülésen lefolytatott megbeszélés eredményeként a képviselők az alábbi minimális adókulcsok bevezetését javasolták.

A természetes személyek tulajdonában lévő lakóingatlanok esetében a havi minimálbér 0,1 százalékát kell fizetni éves szinten a lakások 80 négyzetmétert, illetve a lakóházak 160 négyzetmétert meghaladó területének minden négyzetmétere után.

Nem kell ingatlanadót fizetni azon mellék- és gazdasági épületek (fészerek, csűrök, nyári konyhák, műhelyek, vécék, pincék, ereszek, kazánházak, bojlerek számára készült helyiségek, transzformátor-alállomások stb.) után, amelyek a város polgárainak, bejegyzett vallási felekezeteinek tulajdonában vannak. Emellett mentesülnek a lakóingatlanokra kivetett adó befizetése alól az I. és II. kategóriába tartozó rokkantak, a csernobili katasztrófa károsultjai, az afganisztáni veteránok, a terrorellenes művelet résztvevői, valamint az egyedülálló nyugdíjasok.

A nem lakóhelyiségnek számító, természetes és jogi személyek tulajdonában lévő és hotelként használt ingatlanok esetében a havi minimálbér 0,3 százalékát kell fizetni éves szinten négyzetméterenként.

Az irodaként használt ingatlanok esetében a havi minimálbér 1 százalékát kell fizetni éves szinten négyzetméterenként.

A kereskedelmi rendeltetésű épületek és a piacok esetében az adókulcs ugyancsak a havi minimálbér 0,3 százalékát teszi ki négyzetméterenként.

A benzinkutak esetében a havi minimálbér 1 százaléka lenne az adó mértéke négyzetméterenként éves szinten.

A nyilvános fellépéseknek helyet adó létesitmények esetében a havi minimálbér 1 százaléka lenne az adó mértéke négyzetméterenként éves szinten.

Ami a nonprofit szervezeteket, oktatási intézményeket (Beregszászban egy ilyen van, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) illeti, ezek esetében 0 százalékos lesz az adókulcs, azaz nem kell ingatlanadót fizetniük.

Egyéb, a természetes és jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok esetében a havi minimálbér 0,3 százalékát tenné ki évente az adó négyzetméterenként.

Ezekben az esetekben nincsenek olyan minimális területek megállapítva, amelyek után nem kell adózni, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosoknak a teljes terület után kell fizetniük adót.

Ami a benzinkutakon értékesített üzemanyag után fizetendő jövedéki adó kulcsait illeti, ezeket az adóbázis nagyságának elemzését követően határozzák majd meg.