A parlament megszavazta és normakontrollra az Alkotmánybíróság elé utalta a decentralizációról benyújtott alkotmánymódosító indítványt

2015. július 16., 17:00

Az indítványra 288 képviselő szavazott igennel. A döntéshozatalt megelőzően Petro Porosenko elnök ismertette a módosító indítványt Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának csütörtöki ülésén – jelentette az UNIAN hírügynökség.

„A legfontosabb, hogy Ukrajna történetében először mind az államfő, mind az ukrán kormány, amely támogatja a tervezetet, önként mondanak le hatalmas mennyiségű jogosítványról, amelyek jelenleg az elnöki és kormányzati hatalmi vertikumot illetik” – jelezte az államfő.

„Másodszor, nem csak a hatalmat osztjuk meg, hanem a felelősséget is. A megújított Alkotmány normája egyértelműen meg fogja követelni, hogy a „helyi önkormányzati szerv hatáskörének változása” minden esetben „a pénzügyi források elosztásának megfelelő változásával együtt valósuljon meg”... Ez a követelmény még nem lett jóváhagyva, de már érvényesül. Még az év elején módosítottuk önökkel a költségvetési és az adótörvénykönyvet, minek eredményeként 40 százalékkal nőttek a helyi költségvetések bevételei” – tette hozzá.

Az elnök kitért arra is, hogy a hatásköröket nem a megyéknek, hanem a közösségek szintjére delegálják.

„Az olyan közösségek, mint a városok, falvak, nagyközségek és egyesüléseik képezik Ukrajna közigazgatási-területi berendezkedésének elsődleges, alapvető és fő egységeit, vázszerkezetét, sarokkövét” – mondta Porosenko.

Az államfő hangsúlyozta, hogy az alkotmánymódosítási indítvány javasolja a Kijevből kinevezett állami adminisztrációvezetők intézményének eltörlését.

„A megyék és járások operatív irányítása teljesen átkerül a megyei és járási végrehajtó bizottságokhoz. Ezeket a megfelelő szintű, az emberek által megválasztott tanácsok fogják létrehozni. A végrehajtó bizottságok kizárólag a megfelelő szintű választott tanácsoknak tartoznak be- és elszámolással. Hangsúlyozom: csak a tanácsoknak, ami azt jelenti, hogy csak a választóknak” – tette hozzá Porosenko.

Emellett az elnök jelezte, hogy a hatalom decentralizálása nem érint olyan területeket, mint a honvédelem, a külpolitika, a nemzetbiztonság, a jogállamiság érvényesülésének ellenőrzése.

(unian.ua/Kárpátalja)