SZBU: Lanyo elhagyta az országot

2015. július 25., 13:38

Mihajlo Lanyo képviselő elhagyta az országot, délnyugati irányban szelte át a határt – közölte Jurij Tandit, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója az 5 Kanal hírtévé műsorában.

„Közülünk senki sem tudta megakadályozni a határátlépésben” – tette hozzá Tandit az Ukrajinszka Pravda szerint, emlékeztetve, hogy Lanyo parlamenti képviselő, s egyik szolgálat sem korlátozhatja, amíg képviselői mentelmi joggal rendelkezik.

Lanyo korábban is megpróbálta már elhagyni az országot, akkor azonban a határőrök megakadályozták ebben.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy július 11-én Munkácson a Jobboldali Szektor (PSZ) tagjainak Mihajlo Lanyo képviselővel történt találkozója után fegyveres összecsapás tört ki, amelyben a rendvédelmi szervek is részt vettek. Az incidensben többen életüket vesztették. A PSZ fegyvereseinek egy része máig Kárpátalja erdeiben bujkál a hatóságok elől.

A portál szerint a konfliktus hátterében a Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő (Népakarat párt) és Viktor Baloga független honatya közötti nézeteltérések állhatnak.

A hatóságok július 13-án kihallgatták Lanyót, aki utalt arra, hogy Balogának köze lehet a PSZ-hez Kárpátalján. Baloga szerint viszont a munkácsi konfliktus a PSZ és Lanyo között a csempészés felügyeletéért folytatott harc miatt robbant ki.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)