Tusványos: Nemzetpolitikáról, autonómiáról, migrációról és Magyarország megítéléséről vitáztak a szabadegyetemen

2015. július 25., 08:30

A hagyományos nemzetpolitikai kerekasztallal, az autonómiáról, a migrációról és Magyarország megítéléséről rendezett vitákkal folytatódott pénteken a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn.

A nemzetpolitika mindig a magyar kormány „gondolkodásának fősodrában” van – biztosította a Kárpát-medencei magyar közösségeket Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár a külhoni magyar pártok vezetőinek részvételével rendezett délelőtti pódiumbeszélgetésen. Az államtitkár a magyarság demográfiai gondjaira utalva kijelentette: a cél az, hogy több magyar gyerek szülessen, és a vegyes házasságban született gyermekek is kötődjenek a magyarsághoz.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta: az ukrajnai konfliktus, az erőszak megjelenése Kárpátalján, a katonai sorozások súlyos helyzetbe sodorták az ott élő magyarságot, amelynek – becslése szerint – mintegy 15-20 százaléka elhagyta szülőföldjét az elmúlt egy évben.

Ebben a helyzetben fontos, a szülőföldön való megmaradást bátorító segítségnek nevezte azt a magyarországi támogatást, amely a magyar pedagógusok bérkiegészítésében, a gyermekélelmezési programban és az önkormányzatok együttműködésében nyilvánul meg.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke rámutatott, a migráció a vajdasági magyarságnak is hatalmas gond, az a 70 ezer ember, aki bejött Magyarországra, a Vajdaságon haladt át. Pásztor István szerint a megoldás szempontjából a magyarság egymaga nem sokat tehet, a problémát nemzetközi szinten kell orvosolni, de a szerb–magyar határon felépülő kerítéstől a vajdasági magyarok azt remélik, hogy a migránsok elkerülik ezt a térséget.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke elmondta, a bevándorlás a felvidéki magyarságot is érinti, mert a hat, menekülteket befogadó szlovákiai intézmény közül ötöt magyarlakta területeken alakítottak ki. Az MKP elnöke szerint Bősben most aláírásgyűjtés folyik ez ellen, mert akár biztonsági kockázatnak is tekinthető, hogy ötszáz bevándorlót akarnak telepíteni az erőmű gátja mellé.

A házigazda Erdély képviseletében jelen lévő Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke arról beszélt, hogy a közösség megmaradására és fejlődésére az autonómia a megoldás. Szilágyi Zsolt bejelentette, hogy pártja önállóan indít jelölteket a jövő évi romániai önkormányzati választásokon, miután a Magyar Polgári Párt mind a két éve ajánlott fúziót, mind az idén javasolt választási szövetséget elutasította.

Egy másik fórum résztvevői arra a következtésre jutottak, hogy az európai menekültügyi rendszert nem azokhoz a kihívásokhoz szabták, amelyekkel szembesülni kénytelen, Magyarország pedig a migrációs nyomás szempontjából különleges helyzetben van, az elmúlt két évben a legfontosabb útvonal lett.

Benkő Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy vélte, könnyen lehet az is, hogy a mostani bevándorlási trauma olyan esemény lesz, amely új folyamatokat indít el az európai államok belpolitikájában.

Tuzson Bence, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes alelnöke szerint úgy tűnik, hogy a civilizációs expanzió – annak számos sikeres eleme mellett – most megtorpant.

A demokráciát próbálták egyetemes értékként közvetíteni, és ez nem volt sikeres – állapította meg.

A Magyarország újratervezése című pódiumbeszélgetésen Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke vitázott Schiffer Andrással, az LMP társelnökével.

Gulyás Gergely egyetértett azzal, hogy Magyarország nemzetközi megítélése nem megfelelő, de úgy vélte, ezért az elsődleges felelősség a magyar baloldalé.

Az ország alkupozícióit az rontja, hogy egészen alapvető nemzeti kérdésekben sem lehet közösen fellépni – tette hozzá. Szavai szerint iszonyatos energiát vont el, hogy „a saját országunk baloldala által ránk szórt mocskokból valamit külföldön le lehessen mosni”.

Schiffer András szerint fontos lenne alapvető sorskérdésekben megegyezni, de a Fidesz a parlamenti kétharmad birtokában nem tartott fontosnak egyetlen ötpárti egyeztetést sem, és ez nem segíti a nemzeti minimum létrejöttét.

A konszenzusos álláspontok kialakulásában a mindenkori hatalomé az elsődleges felelősség – közölte.

A közmédiában megjelenő külhoni tartalmakról rendezett délutáni pódiumbeszélgetésen Havasi János, az MTVA határon túli különmegbízottja megállapította: ma már szervesen beépültek a külhoni magyarságról szóló hírek a megújult közmédia műsorfolyamába, és a magyar összetartozás ilyen szinten is megvalósul.

Pénteken is téma volt az autonómiaküzdelem a Tusványoson. Ráduly Róbert, Csíkszereda nemrég lemondott polgármestere úgy fogalmazott: reméli, hogy a 2016-os romániai önkormányzati választásokon „ki fogják söpörni” a székelyek azokat az önkormányzatokat, amelyek nem fogadták el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által javasolt autonómiapárti határozatot.

A beszélgetés résztvevői szégyenletesnek tartották, hogy a székelyföldi önkormányzatok közül csak 54 fogadta el az autonómiapárti határozatot, és 99 még nem. Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke elmondta, az elmúlt három évben a megye prefektusai 154 közigazgatási eljárást indítottak nemzeti, szimbolikus ügyekben a megye önkormányzatai ellen.

Szombaton, a Tusványos zárónapján Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, majd válaszol a közönség soraiból érkező kérdésekre a sportpályán megrendezendő közéleti fórumon.

(MTI/Kárpátalja)