Kárpátalján tartotta első kihelyezett ülését a Karitatív Tanács

2016. március 10., 18:54

Üzenetértéke van annak, hogy Kárpátalján tartotta első kihelyezett ülését a Karitatív Tanács (KT), jelezve ezzel a kárpátaljai magyarságnak és az ukrán embereknek, hogy a magyar emberek, Magyarország nem feledkezett meg róluk, és továbbra is számíthatnak a támogatásra – jelentette ki csütörtökön Beregszászban Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A beregszászi polgármesteri hivatalban tartott tanácskozást követő sajtótájékoztatón Soltész Miklós elmondta: a KT tagszervezetei – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat és a velük együttműködő karitatív szervezetek, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Szeretetszolgálata, a Johannita Segítő Szolgálat és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat – Kárpátalján tartott kihelyezett ülésükkel természetes módon kifejezték, hogy Magyarország, más országokhoz hasonlóan, elsősorban a máshová szakadt testvéreit segíti. Hozzátette: „ugyanennyire fontos, hogy olyan országokon igyekszünk segíteni, amelyek közel vannak hozzánk földrajzilag, kulturálisan és a vallást tekintve, s Ukrajna ilyen ország”.

„Üzenetértéke van annak, hogy Kárpátalján tartotta első kihelyezett ülését a Karitatív Tanács (KT), jelezve ezzel a kárpátaljai magyarságnak és az ukrán embereknek, hogy a magyar emberek, Magyarország nem feledkezett meg róluk, és továbbra is számíthatnak a támogatásra” – fogalmazott.

Az államtitkár kifejtette: Magyarország erejéhez mérten igyekszik segíteni a háborús konfliktustól szenvedő ukrán embereken is. „Ki kell mondanunk, hogy Európa nyugati fele megfeledkezett Ukrajnáról, hiszen az Európai Unió kezdetben nagy gazdasági, politikai és egyéb ígéretekkel kecsegtette Ukrajnát, ami – mint időközben kiderült – nagyrészt a szavak szintjén maradt” – folytatta. Érthetetlennek nevezte, hogy a nyugat-európai országok előbb nyújtanak távoli vidékeken élő idegeneknek támogatást, adnak nekik vízumot, mint akár a kárpátaljai magyaroknak vagy az ukránoknak. „Ez a mi gondolkodásunktól távol esik, és ezért tartjuk fontosnak, hogy a kárpátaljai magyaroknak és ukrán embereknek segítsünk” – emlékeztetett.

Soltész Miklós azt is elmondta, hogy a kihelyezett ülésen a KT tagjai 7,5-10 millió forint értékű pénz-, élelmiszer- és egyéb adományt nyújtottak át kárpátaljai társszervezeteiknek, így a Katolikus Karitász egy kisbuszt adományozott a kárpátaljai Szent Márton Karitásznak. Jelezte, a gyermekétkeztetést, a rászorulók ingyenkonyhai élelmezését szolgáló adomány az idén januárban Magyarországon szervezett lakossági gyűjtés eredménye.

A politikus közölte, a KT kihelyezett ülésének másik napirendi pontja az április közepén záruló gyűjtésből összeállítandó segélyszállítmány célba juttatásának és elosztásának a kérdése volt. Reményét fejezte ki, hogy ezúttal is sikerül a tavaly júniusi szállítmányhoz hasonló, nyolc kamionból álló segélykonvojt útnak indítani – ismét fele-fele arányban – Kárpátaljára és Ukrajna belső területeire. „Biztos vagyok benne, hogy ez a támogatás egyaránt erősíteni fogja a kárpátaljai magyarok és a többségi nemzet, valamint Magyarország és Ukrajna kapcsolatát” – hangsúlyozta Soltész Miklós, aki köszönetet mondott a magyarországi embereknek és a karitatív szervezeteknek a felajánlásokért, a Kárpátalján működő magyar külképviseletek diplomatáinak pedig a támogatások célba juttatásához nyújtott segítségért.

(MTI/Kárpátalja)