Ukrajnában tárgyalt Grezsa István kormánybiztos

2016. március 10., 17:39

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hétfőn munkalátogatáson járt a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban.

Látogatása során találkozott Oleh Honcsarukkal, az  Ivano-Frankivszk Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökével. Tárgyalásuk során áttekintették Ivano-Frankivszk megye és Magyarország jelenlegi politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatait, és reményüket fejezték ki a kapcsolatok további bővítését illetően. Megállapították, hogy a kiváló együttműködésben nagy szerepe van az ungvári főkonzulátus tevékenysége mellett annak, hogy 2014 vége óta tiszteletbeli konzulátus működik a városban.
Grezsa István ezt követően tárgyalásokat folytatott Olekszander Sziccsel , a megyei tanács elnökével, valamint Ruszlan Marcinkivel, a város polgármesterével. Az állami hivatalokban tett megbeszéléseit követően a kormánybiztos ellátogatott egy gyermekotthonba, ahol bejelentette, hogy a magyar kormány 10 000 euróval támogatja a Vaszil Visivanyuk tiszteletbeli konzul által kezdeményezett a „Prikarpattya újjászületésért” Jótékonysági Alapítvány által elindított Gyermekek a világbékéért programot. A nap további részében találkozott az ivano-frankivszki magyar tannyelvű vasárnapi iskola diákjaival és tanáraival, ahol ígéretet tett arra, hogy a vasárnapi iskolában dolgozó oktatók is megkapják a kárpátaljai pedagógusokhoz hasonlóan a bérkiegészítést. Látogatása befejezéseként Grezsa István az V. Sztefanik Nemzeti Egyetem rektorával, Ihor Cependával folyatott megbeszélést egy esetleges tudományos együttműködésről és a diákok szakmai gyakorlatáról.

(kormany.hu/VV)