Az Ungvári Járási Kórház is részesült a KMKSZ által hirdetett gyűjtésből

2020. május 14., 17:51 , 1007. szám

Az Ungvári Járási Kórházba juttattak el május 14-én, csütörtökön egészségügyi védőeszközöket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány (JA) által közel két hónapja meghirdetett gyűjtésből. Délelőtt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője és Kovács Lóránt, a KMKSZ UKSZ titkára adta át a közel 60 ezer hrivnya értékben vásárolt, többször használatos orvosi köpenyeket és respirátorokat.

– A KMKSZ és a „KMKSZ” JA már második hónapja közadakozásokból, illetve cégek, külföldi magyarok adakozásából támogatja a helyi egészségügyi intézményeket. Ezek között vannak megyei alárendeltségű egészségügyi intézmények, tüdőgondozó, szülészet, járási és városi kórházak, családorvosi rendelők, illetve mentőszolgálatok is – jegyezte meg Balogh Lívia, majd hangsúlyozta: a megye minden járásában próbálnak segíteni, ahol élnek magyarok. – Nagyon hálásak vagyunk az egészségügyi dolgozóknak azért, hogy helytállnak ebben a nehéz helyzetben. Helytállnak azon körülmények között, amelyek közé a koronavírus-járvány miatt Kárpátalja s gyakorlatilag az egész világ került. Ma az Ungvári Járási Kórházba egy kisebb adományt hoztunk, amely többször használatos köpenyekből és respirátorokból áll – közölte az elnök asszony. Megköszönte a felajánlásokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gyűjtés nem állt le. – A gyűjtést folytatjuk, és az igényeknek megfelelően a későbbiekben is szétosztásra kerül az az összeg, amelyet a számlánkra magánszemélyek, cégek, vállalatok befizetnek.

Elhangzott, hogy gyűjtődobozokat most már nem helyeznek ki. Ezt a típusú gyűjtést azért szervezték, hogy azok a helyiek, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének átutalással adakozni, helyben is hozzájárulhassanak az akcióhoz.

– Ily módon is összegyűlt már több mint 200 ezer hrivnya, s ezt is természetesen egészségügyi védőfelszerelések megvásárlására fogjuk költeni, hiszen nagy szükség van ezekre. A koronafertőzöttek száma sajnos folyamatosan nő. Kárpátalján több mint 700 személynél mutatták ki a Covid–19-et, s a betegek mintegy fele Ungváron és az Ungvári járásban él – emelte ki Balogh Lívia.

Oleh Holub, a kórház főorvosa megköszönte az adományozóknak a csomagot, és röviden ismertette a kórház helyzetét. Elhangzott, hogy feloldották a karantént, fogadják a pácienseket, de kizárólag a sürgősségi ellátásra szorulókat.

– Az intézmény nincs kijelölve sem az első, sem a második vonalban a koronafertőzöttek fogadására és kezelésére. De a mindennapi gyakorlatnak megfelelően érkeznek betegek, ami azt jelenti, hogy időnként előfordulhatnak Covid–19-cel fertőzöttek is. Ezeket a pácienseket a pozitív teszteredményt követően átirányítjuk a speciálisan kijelölt kórházakba – jegyezte meg a főorvos és elmondta: potenciálisan minden beteget úgy kell ellátni, mint a koronafertőzöttet. Ezért az egészségügyi dolgozóink védelemre szorulnak. – Hálás vagyok minden támogatásért, mert a védőeszközök nagyobb részét – többször használatos köpenyeket, védőruhákat, respirátorokat, szemüvegeket, átlátszó védőpajzsokat stb. – jótékonysági szervezetektől, önkéntesektől kaptuk. Úgy vélem, bizonyos mértékben még bonyolultabb potenciálisan fertőzött pácienseket kezelni, mint azokat, akiknél már beigazolódott a Covid–19. Mert amikor már diagnosztizálják a vírust, akkor az egészségügyi dolgozókat ellátják a szükséges eszközökkel. Amikor viszont sürgősségi ellátásban részesítjük az embereket, vagy műtétre kerül sor, dolgozóink akkor is védőfelszerelésben végzik a munkájukat, de mindez általános osztályokon történik, így fennáll a fertőződés kockázata – szögezte le Oleh Holub.

Mint mondotta, a finanszírozás, amit Ukrajna Nemzeti Egészségügyi Szolgálatától kapnak, a múlt hónapban például csak a munkabérre volt elég. Ha a korábbi időszakból nem rendelkeztek volna gyógyszertartalékkal, akkor nehéz lett volna ellátni a betegeket. A járási költségvetésből az utóbbi tanácsülésen 500 ezer hrivnyát utaltak ki, de ez kevés. A tartalékalapból 300 ezer hrivnyát fordítanak lélegeztetőgép-vásárlásra, de a készülék még nem érkezett meg. Ezenkívül a járási büdzsé tavalyi megtakarításaiból 300 ezret kapott a kórház, amiből monitoringozó rendszert és oxigénkoncentrátort terveznek vásárolni.

Rehó Viktória