Ünnepélyes tanévnyitó és épületátadó az Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjában

2020. október 9., 21:22 , 1028. szám

„Válassz olyan szakmát, amit szeretsz, és akkor soha az életben nem kell dolgoznod” – állt az intézmény tanévnyitó ünnepség programfüzetén, mely eseménynek a tiszapéterfalvai református templom adott otthont.

Hunyadi Attila, a település református lelkipásztora, Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese, Jeremiás könyve 29. részének 11. versével köszöntötte az egybegyűlteket: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” Igehirdetésében kiemelte, hogy mindenki okkal született Kárpátaljára, és Isten akarata, hogy mindenki a számára meghatározott helyén világítson az emberek között.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar kormányban 2010-ben történt radikális változás megteremtette a lehetőséget arra, hogy minden magyar nemzetiségű ember egyben magyar állampolgár is lehessen. „Magyarország felelősséggel tartozik a határon túli magyarságért is” – húzta alá. Elmondása szerint a szakképzést is Kárpát-medencei szinten erősítették meg, hogy bárki, aki egy ilyen szakképzési központban oklevelet szerez, bárhol érvényesülni tudjon. „Ezt, és az ehhez hasonló beruházásokat a fiatalok érdekében tesszük. Azért, hogy majd a jövőben is legyenek olyan szakképesítéssel rendelkező személyek, akik készek átvenni a helyünket, mert a fiataloké a jövő!” – zárta szavait az államtitkár.

„Egy új képzési központ indítása mindig túlmutat önmagán” – kezdte ünnepi köszöntőjét Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) megbízott rektora, majd hozzátette, hogy a Tiszapéterfalván megnyílt intézmény számtalan lehetőséget rejt önmagában, hisz bővül az infrastruktúra, újabb álláslehetőségek teremtődnek, valamint a térség megkérdőjelezhetetlen fejlődése is biztosított.

Brenzovics László beszédében többek között azt taglalta, hogy a magyar nyelvű szakképzés újraindítása Kárpátalján egy elengedhetetlen fontossággal bíró tevékenység, hisz a képzett szakmunkaerő már jó pár éve „hiánycikk” vidékünkön. „Szolgálják családjaikat és a közösségüket munkájukkal!” – kívánt sok sikert és kitartást a leendő villany- és autószerelőknek az elnök úr.

„Az Úr a jó dolgokat nem hagyja el. Legyen itt gazdasági válság, oktatási törvény vagy járványhelyzet, amely rányomja a bélyegét mindennapjainkra, mi mégsem adjuk fel, tovább haladunk!” – nyitotta meg beszédét Soós Katalin, az Egán Ede Szakképzési Centrum igazgatója. Elmondása szerint ez egy igazán különleges lehetőség a fiatalok számára, hisz két különböző ország közös képzésében vehetnek részt.

„Örömteli ez a nap, mert gyermekeink végre nem kallódnak el annyira könnyen, mint tették azt korábban, hisz végre szakmát tanulhatnak” – kezdte mondandóját Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke, majd útravalóként Albert Einstein üzenetét bízta az ifjú szakemberekre: „Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség.”

A tanévnyitót követően ünnepélyes keretek között átadták a már használatban lévő szakképzési centrum épületét. A trikolór szalag jelképes átvágását követően az intézmény egy 1 800 000 forintos adománnyal is gazdagabb lett, amelyet a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége ajánlott fel a centrum további fejlesztéseinek költségtérítésére.

Végül, de nem utolsósorban a Tulipán Tanoda növendékei népművészeti előadását csodálhatták az egybegyűltek.

Simon Dávid