Felmérés: Zelenszkij és Porosenko kerülne az elnök­választás második fordulójába

2021. november 6., 10:29 , 1082. szám

Alighogy megemésztettük a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felmérését, közzétette vizsgálata eredményeit a Razumkov Központ is.

Adataikból kitűnik, hogy Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága októberben 25,7% volt a biztos szavazók körében. Petro Porosenko jelentős lemaradással, 14,0%-kal tartja második helyét. Érdekes, hogy a Razumkov Központ szerint Jurij Bojko végezne a harmadik helyen 11,7%-kal, megelőzve Julija Timosenkót (10,1%), aki a KMISZ-nél a harmadik helyet foglalja el az elnökjelöltek rangsorában.

Dmitro Razumkovot, a néhány hete menesztett parlamenti elnököt találjuk az ötödik helyen. A politikus megboldogult édesapjáról elnevezett Központ 8,8%-os támogatottságot mért a „fiúnak”.

A további sorrend: Jevhen Murajev (6,3%), Ihor Szmesko (5,0%), Volodimir Hrojszman (3,5%), Anatolij Hricenko (2,7%), Oleh Ljasko (2,4%), Ruszlan Kosulinszkij (2,2%), Szerhij Pritula (1,9%), Vitalij Klicsko (1,0%). A többi jelölt támogatottsága nem éri el az 1 százalékot.

Figyelemre méltó, hogy azon elnökjelöltek képzeletbeli versenyében, akikre semmilyen körülmények között nem szavaznának a megkérdezettek, Zelenszkij vezet 31,9%-kal, megelőzve az eddig egyértelműen a legelutasítottabb ukrán politikusnak tartott Porosenkót (31,6%), továbbá Viktor Medvedcsukot (24,7%), Jurij Bojkót (24,0%), Oleh Ljaskót (15,0%), Julija Timosenkót (13,8%), Oleh Tyahnibokot (11,0%).

Amennyiben az elnökválasztás második fordulójába Zelenszkij és Porosenko jutna, a válaszadók 26,7% szavazna Zelenszkijre, s 21,3%-uk Porosenkóra. Ha ezeket az adatokat a biztos szavazókra vetítjük ki, a hivatalban lévő elnök szerezné meg a voksok 55,6%-át, az elődje pedig a 44,4%-át.

Erősen megkérdőjelezheti ugyanakkor a választók szavazási kedvét, hogy a megkérdezettek 40,1%-a, azaz relatív többsége szerint a jelenlegi hatalom semmiben nem különbözik az előzőtől. Alig valamivel kevesebben (36,2%) vannak azok, akik úgy gondolják, hogy a mostani kormányzat rosszabb az előzőnél. Csupán minden ötödik megkérdezett véli úgy, hogy a mostani vezetők jobbak az elődjeiknél.

Ha a közeljövőben tartanák a parlamenti választásokat Ukrajnában, a legtöbb szavazatot a Nép Szolgája kapná: 14%-ot valamennyi szavazó körében és 22%-ot a biztos szavazóktól. Az Európai Szolidaritás támogatottsága az összes szavazó között 10%-os, a biztos szavazók körében 16%-os. Az Ellenzéki Platform – Az Életért 8%-kal, illetve 13%-kal lenne a harmadik, a Haza a voksok 7%-át, illetve 11%-át kapná. A további sorrend: Mieink (4% és 6%), Erő és Becsület (4% és 6%), Hrojszman Ukrán Stratégiája (2% és 4%), Polgári Álláspont (2% és 3%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (2% és 2,5%), Szerhij Pritula Pártja (2% és 2%), Szabadság Választási Tömörülés (1% és 2%), Sarij Pártja (1% és 2%), Vitalij Klicsko UDAR (1% és 1%). A többi párt támogatottsága nem éri el az 1%-ot.     

(hk)