„Ha kitaláltad, hogyan indulj el, már túl vagy a nehezén” – Karriernap és Öregdiák Expo a Rákóczi-főiskolán

2023. április 29., 17:09 , 1157. szám

Karriernapot és Öregdiák Expót tartottak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF). Az intézményben működő Karrierkövetési Osztály, az Öregdiák Szövetség és a Fodó Sándor Kulturális Központ által szervezett eseménynek a főiskola átriuma adott otthont április 28-án.

A szervezők a rendezvénnyel – amelynek szlogenje Rand Fishkin amerikai vállalkozó nevéhez fűződik – lehetőséget adtak mind a jelenlegi hallgatók, mind az öregdiákok részére, hogy találkozhassanak egymással, s emellett az öregdiákok bemutathatták életpályájuk alakulását, ezzel pozitív példát mutatva a főiskolai hallgatóknak.

Az eseményt Csernicskó István, a II. RF KMF rektora nyitotta meg. Felszólalásában kiemelte: az öregdiákok jelentkezése az expóra fontos visszajelzés az intézmény számára. „Ha arra gondolok, hogy az elmúlt években több száz diák szerzett végzettséget ebben az intézményben, akkor büszke vagyok. Büszke vagyok arra, hogy ebben a tanévben csaknem 150 kárpátaljai közoktatási intézményben körülbelül 600 egykori főiskolás dolgozik, de vannak volt végzőseink különböző önkormányzatoknál, lapoknál, folyóiratoknál, internetes honlapoknál és ki tudja hol még… Még az Európai Parlamentben is van egy egykori főiskolás hallgatónk” – húzta alá és sok sikert kívánt minden jelenlegi hallgatónak ahhoz, hogy megtalálja önmagát, megtalálja azt az állást, azt a karrierutat, amelyet megálmodott magának, s hogy merjen magának olyan utat álmodni, amely messzire vezet; akik pedig már megszerezték a végzettségüket és a tudást ahhoz, hogy megvalósítsák önmagukat és álmaikat, azoknak további sikereket és kitartást kívánt.

A főiskola rektorának köszöntője után számos hasznos információt tartalmazó előadás következett. Elsőként Gogola István, a II. RF KMF Szakgimnáziumának tanára a tudatos és hatékony életpálya-tervezés címszavak témakörében osztotta meg gondolatait a közönséggel, majd Karmacsi Zoltán, a Filológia Tanszék docense a sikeres önéletrajz megírásának fontos tudnivalóira hívta fel a figyelmet, míg Szilágyi László, a Filológia Tanszék docense az idegen nyelv jelentőségére a munkaerőpiacon. Hiába Krisztina főiskolai tanársegéd a megjelenésünk fontosságáról tartott előadást, Dudics Katalin, aki szintén a Filológia Tanszék docense Karriertervezés filológus diplomával címmel világította meg az adott témát. Nagy Irénke (2008-ban végzett az intézmény angol‒történelem szakán) és Bocskor (Szedlákovics) Zita (2010-ben fejezte a főiskola angol‒magyar szakját, jelenleg a Juno Klinika ügyvezető igazgatója, dietetikus szakember) életpálya bemutatókat tartottak.

Az előadásokból praktikus és célszerű információkhoz juthattak a jelenlegi hallgatók, akik tanulmányaik befejezését követően az álláskeresés előtt állnak. Hiszen igazán jó állást az talál magának, aki nemcsak a szakmai tudásra fekteti a hangsúlyt, hanem tisztában van az álláskeresés emberi oldalával is.

Az eseményen részt vevő öregdiákok már elindultak egy úton. A program célja a találkozások mellett az is volt, hogy bemutassák azt a sokszínűséget, amellyel az intézmény öregdiákjai rendelkeznek, hiszen amellett, hogy valamelyik tudományterületen diplomát szereztek, rendelkeznek azzal a méltán híres leleményességgel és kreativitással, amely a kárpátaljai magyarságra jellemző. Az expóra jelentkezett 19 egykori főiskolás főállásban, fizetéskiegészítésként vagy hobbiként saját termékeket állít elő. Az expo lehetőséget kínált arra, hogy bemutatkozzanak, tapasztalatokat cseréljenek és tanácsokkal lássák el egymást.

A standok között sétálva az érdeklődők láthattak – és ízlelhettek – különböző desszerteket, ételkülönlegességeket, üstben főtt házi lekvárokat és szörpöket, kézműves sajtokat, mézet, borokat, vagy akár vásárolhattak ásványékszereket, mézeskalácsokat, horgolt játékokat, hímzett ékszereket, kötött pulcsikat és gravírozott ajándéktárgyakat.

A rendezvény végén a résztvevők ellátták kézjegyükkel a Karriernap és Öregdiák Expo plakátját.

CsA