Bloomberg: Az EU tervet készít az Ukrajnának felajánlandó biztonsági vállalásokról

2023. december 1., 14:28 , 1187. szám

Az Európai Unió tagállamai elé terjesztette tervezetét az Ukrajnának felajánlandó hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokról, ezen belül a katonai támogatás mechanizmusáról – jelentette az NV a Bloombergre való hivatkozással.

A hírügynökség értesülése szerint a dokumentumtervezetet a napokban az EU-nagykövetek, decemberben pedig az uniós országok vezetői tárgyalják. Az Unió még decemberben megvitatja a javaslatot Ukrajnával. Ez a dokumentum lesz a Kijev és a G7-országok közötti konzultációk alapja is.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, a G7-országok a vilniusi NATO-csúcson megállapodtak, hogy tárgyalásokat folytatnak Ukrajnával a kétoldalú biztonsági kötelezettségvállalásokról egy jövőbeni orosz agresszió elhárítása céljából. Ukrajna a maga részéről vállalta, hogy továbbvisz számos reformot, többek között a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás, a biztonság és a védelem területén. Kijev néhány kulcsfontosságú szövetségese még idén szeretné tető alá hozni a kétoldalú megállapodást.

A keretdokumentum tervezete szerint az EU a következőket javasolja Ukrajnának:

– „kiszámítható, hatékony, fenntartható és hosszú távú mechanizmus haditechnika biztosítására Ukrajnának”, amely mozgósítja az európai védelmi ipart;

– az Ukrán Fegyveres Erők kiképzésének biztosítása;

– az ukrán védelmi iparral való együttműködés fejlesztése a kapacitásbővítés és a szabványok harmonizálása érdekében;

– Ukrajna ellenálló képességének erősítése a kiber- és hibrid fenyegetésekkel, valamint a dezinformációval szemben;

– az aknamentesítésre és a robbanóanyag-maradványok okozta szennyezés leküzdésére irányuló erőfeszítések támogatása;

– segítségnyújtás az európai uniós csatlakozási folyamattal összefüggő reformprogram végrehajtásához, valamint Ukrajna képességeinek fejlesztése a lőfegyverek, könnyűfegyverzet és lőszerkészletek ellenőrzése, illetve bármilyen illegális kereskedelmük elleni küzdelem terén;

– az ország energetikai átállásának és nukleáris biztonsági erőfeszítéseinek támogatása;

– hírszerzési információk és műholdképek cseréje.

A dokumentum szerint a fegyverszállítási támogatás az Európai Békealapon keresztül folytatódna – jelenleg ezen a mechanizmuson keresztül térítik meg az EU-tagállamoknak az Ukrajnának szállított eszközök árát. Az EU eredeti terve azonban, mely szerint négy év alatt 20 milliárd eurót költ a Kijevnek szánt fegyverek ellentételezésére, kudarccal fenyeget, mivel egyes uniós országok, köztük Németország, nem tudtak megegyezni a feltételekben. Erről egy meg nem nevezett EU-diplomata beszélt a Bloombergnek. A hírügynökség forrása szerint ugyanakkor a tagországok abban reménykednek, hogy legalább 5 milliárd euró kiutalásáról sikerül megegyezni 2024-re, vállalva Kijev támogatásának folytatását.

Az NV emlékeztet, hogy november 21-én, ukrajnai látogatása során Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke kijelentette, Ukrajna készen állhat az EU-csatlakozásra 2030-ig. Az uniós tisztviselő „nehéz” találkozóra számít (a decemberi ET-csúcson – a szerk.), ami az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdését illeti, különösen Magyarország álláspontja miatt.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság november 8-án javasolta a tárgyalások megkezdését Ukrajna uniós csatlakozásáról. A testület szerint Kijev az ennek feltételeként megfogalmazott hét ajánlást több mint 90%-ban teljesítette, és jelentős előrelépést tett más reformok terén is, amelyek fontosak helyzetének értékelése szempontjából. Azonban Kijevnek 2024. március 24-ig további négy elvárást kell teljesítenie.

(zzz/nv.ua/eurointegration.com.ua)