A határsáv-látogatáshoz szükséges engedélyek igényléséről tárgyaltak Beregszászban

2024. március 29., 16:33

A hírt Babják Zoltán polgármester közölte hivatalos Facebook-oldalán.

„Mivel az Ukrán Miniszteri Kabinet 1147. számú, A határrezsimről szóló határozatának módosításaival összhangban jóváhagyták a beutazási, tartózkodási, lakhatási, munkavégzési és a határsávhoz való hozzáférési engedélyek formáját, ülést tartottam az elöljárói körzetek vezetőinek, illetve az asztélyi határőrség vezetőjének, Mihajlo Sufrunnak a részvételével.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a határőrség engedélye csak azoknak szükséges, akik például mezőgazdasági vagy egyéb munkát kívánnak végezni szántóföldeken, kertekben, erdőkben, illetve folyóknál, amelyek a település határain kívül esnek, és amelyek felügyelete a határszolgálathoz tartozik. Fontos, hogy a közösség településein belüli tartózkodás, az utakon való áthaladás nem engedélyköteles! A rendelet szabályai nem vonatkoznak a következő településekre: Jánosi, Balazsért, Gát, Nagymuzsaly, Kígyós. Az egyik elöljárói körzet lakójának azonban engedélyt kell kérnie, ha a határsávon belül egy másik elöljárói körzet szántóföldjén idénymunkát végez. Fontos megjegyezni, amint azt az illetékesek kifejtik, az engedélyek végrehajtása nem a helyi lakosokat célozza, hanem leginkább a máshonnan érkezett idegen személyek határzónában való jelenlétének ellenőrzését.

A határsávba belépni szándékozó határ menti települések lakói állandó engedélyt kapnak. Ezt az okmányt nem kell folyamatosan maguknál hordani, mert az ellenőr az elektronikus adatbázison keresztül tudja majd ellenőrizni az adatokat (a személyazonosságot igazoló okmánynak azonban önöknél kell lennie).

Tisztelt beregszászi kistérségi lakosok! A Beregszászi Városi Tanács segítséget nyújt Önöknek az engedélyek megszerzésében! Minden elöljáró megkapta az engedély kiadására vonatkozó utasítást a szükséges adatok összegyűjtésével és a határőrségnek csomagban történő elküldésével kapcsolatos információkat. Ezért ezzel a kérdéssel közvetlenül hozzájuk, vagy Vince István alpolgármesterhez forduljanak. Megjegyzendő azonban, hogy az engedély megszerzésének végleges formáját és algoritmusát még nem hagyták jóvá. Arra is érdemes emlékezni, hogy május 1-ig az ellenőrök nem büntetik meg a polgárokat az okmány hiánya miatt.

Amennyiben úgy döntenek, hogy önállóan kérelmezik a dokumentumot, akkor emlékezzenek arra, hogy a kérelem beérkezésétől számított 10 munkanapon belül ingyenesen meg kell adják Önöknek. Lehetőségük van kérelmezni az engedélyt személyesen, ezenkívül írásban és levélben is az email címen – személyes aláírással vagy elektronikus aláírással. Ebben az esetben a dokumentum átvehető a 27. határőrségi különítmény munkácsi székhelyén (a Beregsászi, Huszti, Técsői és Rahói járások lakosai számára): Munkács, Nedecei u. 45., e-mail: mukachevo_zagin@dpsu.gov.ua.

Az engedély a rózsaszín-szürke színnel ellátott területek látogatásához szükséges” – olvasható a bejegyzésben.

(VV/facebook)