Élelmiszer-biztonság kánikula idején

2024. július 28., 17:38 , 1221. szám

A hosszú áramszünetek nemcsak kellemetlenséget okoznak a lakosságnak, hanem veszélyt is rejtenek magukban. Főleg, ha az élelmiszerek biztonságos tárolásáról és a hőmérséklet szabályozásáról van szó. A nyers hús, hal- és tejtermékek stabil, 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletet igényelnek. Ha a hűtőszekrény 6‒8 órán keresztül áram nélkül marad, a termékek megromlanak.

Ukrajna Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálatának munkatársától megtudtuk, hogy az áruházláncok nagy teljesítményű áramfejlesztőkkel biztosítják a hűtőegységek szünetmentes áramellátását. A piacokon valamivel rosszabb a helyzet, de nem kritikus. A hivatal szakemberei felvilágosító munkát végeztek a piac, az áruházláncok és a kisboltok üzemeltetőinek körében, hogy a kánikulában és áramszünetek esetén is gondoskodjanak a hűtőszekrények megfelelő működéséről. A vásárlóknak pedig azt tanácsolják, hogy legyenek óvatosak és tegyenek panaszt, ha olyan árusokkal találkoznak, akik romlott árut értékesítenek.

Julij Simon, a Kárpátaljai Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat vezetője tájékoztatásában kiemelte: „Minden vásárlónak azt tanácsolom, hogy legyen résen, s amennyiben a boltokban vagy a piacon felmerül a gyanú, hogy az áramkimaradások miatt nem tartják be a biztonságos hőmérséklet-szabályozást, vagy az árusító egység nem rendelkezik áramfejlesztővel, bejelentést tehetnek nálunk vagy a szolgálat forróvonalán. A panaszt benyújthatják szóban vagy az állami szolgálat weboldalán keresztül.”

 Megyénkben 16 piac működik, közülük 4 Ungváron. Az itt árusított termékek minden reggel laboratóriumi vizsgálaton esnek át. A nem megfelelő minőségű árut megsemmisítik. Fontos megjegyezni, hogy eddig ilyenre nem került sor.

 Az Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat szakértői felhívják a vásárlók figyelmét, hogy a romlott élelmiszerek minősége vizuálisan és illatra is eltér a fogyasztásra alkalmastól. Ezért ha a termékek állaga nem megfelelő, jobb, ha elállunk a vásárlástól, és jelentjük a szabályozó hatóságoknak a problémát, így megvédjük a többi vásárlót is. Ezenkívül ajánlott az élelmiszereket üzletekben vagy ellen­őrzött piacokon beszerezni, kerülve az engedély nélküli, utcai kereskedőket.

TV21 Ungvár/V. I.