755. szám

A kárpátaljai magyarság jogi helyzete volt terítéken

2015. július 1., 11:19 , 755. szám

Június 25-én kíséretével kétnapos munkalátogatásra Kárpátaljára érkezett dr. Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere, aki a kárpátaljai magyarság jogi helyzetéről és a meglévő jogszabályok érvényesüléséről tájékozódott megyénkben.

Tovább »

Mozgósítás: közel 1100 hadköteles behívását tervezik Kárpátalján

2015. július 1., 11:12 , 755. szám

Ezt Oleh Vinnickij, a megyei hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetője közölte múlt heti sajtótájékoztatóján, melyről a Karpatszkij Objektív számolt be. Az ezredes összegezte a mozgósítás előző, ötödik hullámának eredményeit, s ismertette a nemrég elkezdődött hatodik hullámra vonatkozó terveket.

Tovább »

Diplomaátadó ünnepség a Rákóczi-főiskolán

2015. július 1., 11:04 , 755. szám

Tizennegyedik tanévzáró, diplomakiosztó ünnepségét tartotta meg múlt pénteken a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Tovább »

Ungváron tanácskozott az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa

2015. július 1., 10:58 , 755. szám

Június 30-án Ungvárra látogatott Astrid Thors, az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa, aki a KMKSZ székházában egy találkozó keretében Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével egyeztetett a magyar kisebbség helyzetéről Ukrajnában. A találkozón részt vett Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, illetve Darcsi Karolina, a KMKSZ kommunikációs titkára is.

Tovább »

Növelné a Kisebbségi Jogvédő Intézet költségvetését a KMKF szakbizottsága

2015. július 1., 10:55 , 755. szám

2015. június 24-én Budapesten az Országházban ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) szakpolitikai munkacsoportja. Napirendjén az Európai uniós pályázati lehetőségek a Kárpát-medencei gazdasági fejlesztések szolgálatában és a Magyar jogsegélyszolgálatok a Kárpát-medencében kérdések szerepeltek.

Tovább »

Via Nova ICS–KMKSZ ISZ-találkozó Beregszászban

2015. július 1., 10:50 , 755. szám

Június 28-án, vasárnap rövid találkozóra került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) és a Via Nova ICS felvidéki ifjúsági szervezet képviselői között Kárpátalján, Beregszászban.

Tovább »

Értékfeltárás Beregben és Máramarosban

2015. július 1., 10:44 , 755. szám

Az Ungi és az Ugocsai Kollégium után sikeresen lezajlott a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Lakiteleki Népfőiskola közös értékfeltáró munkája a Beregszászi járásban és a Felső-Tisza-vidéken is.

Tovább »

Görögkatolikus katekéta és lelkipásztori kisegítő képzés – hamarosan

2015. július 1., 10:40 , 755. szám

Június 24-én együttműködési megállapodást kötött a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. Ezzel a beregszászi intézmény egy újabb kihelyezett képzéssel, a teológiai főiskola pedig egy kárpátaljai partnerrel gazdagodott a görögkatolikusságot érintő tudományos kutatások kapcsán.

Tovább »

Beadványáradattal gyakorolnak nyomást a Kovászna megyei prefektusra a himnuszper folytatásáért

2015. július 1., 10:36 , 755. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei vezetői, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei önkormányzati képviselői közös akció során beadványáradatot kívánnak zúdítani Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektusra a himnuszper folytatása miatt.

Tovább »

Összefogásból jeles

2015. július 1., 10:30 , 755. szám
Barta József mond köszöntőt

Június 28-án a nagy­szőlősi járási Öregakli KMKSZ-alapszervezete a helyi kultúrházzal és a helybeli támogatók közreműködésével sport- és gyereknapot szervezett.

Tovább »

„S nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára”

2015. július 1., 10:19 , 755. szám
Székely Gusztáv előadás közben

Mi, magyarok, ha a múltunkra tekintünk, hajlamosak vagyunk csak a vesztes világháborúkra, a „málenykij robotra”, a levert szabadságharcainkra gondolni.

Tovább »

Ferenc pápa katekézise a családi konfliktusokról és a velük kapcsolatos felelősségről

2015. július 1., 10:13 , 755. szám

Jól tudjuk, nincs olyan család, amelynek életében ne fordulna elő, hogy a családtagok magatartása a legdrágább és legintimebb érzelmeket sérti meg.

Tovább »

Az Újbátyúi-Bátyúi Református Vegyes Kar a Művészetek Palotájában

2015. július 1., 10:11 , 755. szám

Idén június 27-én 14. alkalommal került megrendezésre a Református énekek hangversenye a Művészetek Palotájában.

Tovább »

„Ocseredben” állni a „rájkom” előtt

2015. július 1., 09:55 , 755. szám

Kedves Olvasó! Találkozott már olyan ukrán nemzetiségű kárpátaljaival, akinek a beszédében – bár nem magyarul beszélt – itt-ott felbukkant néhány magyar szó „ukránul”? Gyanítom, hogy igen. „Біціклі”, „сійо”, „йов”, „бовт”, „мусай” – csak néhány azok közül, amelyeket jómagam is gyakran hallok. 

Tovább »

Focimezek a tiszakeresztúri futballcsapatnak

2015. július 1., 09:48 , 755. szám

A Kártpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Tiszakeresztúri Alapszervezete új focimezekkel támogatja a helyi futballcsapatot.

Tovább »

ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT

2015. július 1., 09:45 , 755. szám

A Balassi Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen pályázatot hirdet ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára a Balassi Intézet magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő ösztöndíjas részvételre a 2015/2016-os tanévre.

Tovább »

„Szent Márton Karitász” ösztöndíjpályázat

2015. július 1., 09:42 , 755. szám

A „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány ukrajnai felsőoktatási intézményben tanuló kárpátaljai diákok részére szociális és tanulmányi ösztöndíjpályázatot hirdet a 2015/2016-os tanév I. félévére.

Tovább »

Véget ért a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2015. július 1., 09:38 , 755. szám

Nagyváradra került a 27. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának fődíja.

A szombat esti záróünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei vehették át A mi osztályunk című előadásban nyújtott teljesítményért.

Tovább »

A „vad gróf”

2015. július 1., 09:24 , 755. szám
Gróf Teleki Sándor

„Erős tanulmány volna egy biographia-írónak Teleki Sándor viselt dolgait megírni a kontinensen, ki együtt élt, mulatott és harcolt a földrész minden művelt és barbár nemzeteivel, tűrte a dicsőséget, s kereste a bajt, járt ágyútűzön, tengeri viharon s hitelező csordán keresztül sértetlenül, jó barátja volt Victor Hugónak, a két Dumas-nak, Lisztnek, Petőfinek s századunk egyéb versíró, éneklő, muzsikáló, képfestő és szoborfaragó hírneveseinek, segített Garibaldinak országokat hódítani s más nagy embereknek légvárakat építeni, értekezett királyokkal és császárokkal Magyarország sorsa fölött, s lelkesedett földönfutókkal és poétákkal a népszabadságért, teleszedte mellét kitüntetésekkel, hogy azokat ne viselje, s bejárta egész Európát azért, hogy felfedezze, milyen szép kilátás van a koltói dombról a kis „Buba” (Blanka lánya beceneve) szőke feje fölött átnézve.”

Tovább »

Lackfi János: Tapadó

2015. július 1., 09:20 , 755. szám

Hogy kerül a cipőm az asztalodra?

Fogalmam sincs, de figyelj, öreg,

dobj meg egy cigivel, hálám sírig üldöz!

Maradok nálatok vacsorázni, ne szabadkozz,

hogy semmivel nem készültetek, momentán

egy huncut vasam sincs kajára,

Tovább »

Kikergetheti-e a szülő felnőtt gyermekét a házból?

2015. július 1., 09:12 , 755. szám

„Apám rendszeresen szidalmaz, elzavar otthonról, már az is előfordult, hogy kezet emelt rám. Tizenkilenc éves vagyok, de még tanulok, így nincs saját jövedelmem.

Tovább »

Mikor adják vissza a tárgyi bizonyítékot?

2015. július 1., 09:09 , 755. szám

„Tolvajok törtek be a szomszéd lakásba és minden értéket elvittek. A rendőrök később lefülelték a tetteseket, s a lopott holmi egy része is előkerült. Szomszédomat hívatták a rendőrségre, ahol az elkövetőktől lefoglalt tárgyak közül többen felismerte a tőle elvitt értékeket, használati tárgyakat.

Tovább »

Tanácsok hőség idejére

2015. július 1., 09:04 , 755. szám

A múlt hét esős és hűvös napjai közepette sokan várták, vártuk már a tartós, igazi nyári időt. Mostanra véget ért az iskola, a vizsgaidőszakok, s mindenki fejest ugorhat a nyárba, a nyaralásba. Viszont egészségünkről és annak megőrzéséről ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk, sőt, most különösen oda kell figyelnünk magunkra, hiszen a nyár sokféle problémát hozhat magával nemcsak a krónikus betegségekkel küzdők számára.

Tovább »

Az uborkaállomány nyárközépi gondozásáról hajtatásban

2015. július 1., 08:51 , 755. szám

Júliushoz közeledve a hajtatással foglalkozó gazdákban rendszerint felmerül a kérdés, mi legyen az uborkaültetvényük sorsa: megújítsák-e vagy sem a letermett növényállományt.

Tovább »

Tűzhányókitöréseket észleltek a Vénuszon

2015. július 1., 08:44 , 755. szám

A Vénusz több szempontból is figyelemre méltó égitest. Átlagos naptávolsága 108,2 millió kilométer (míg a Földé 150 millió kilométer), ez a hozzánk legközelebb keringő planéta, melynek tömege és belső sűrűsége nagyon hasonlít bolygónkéhoz.

Tovább »

Borult a papírforma a megyei bajnokságban

2015. július 1., 08:39 , 755. szám

A megyei első osztályú labdarúgó-bajnokság vasárnap lejátszott 9. fordulójában több váratlan eredmény is született, így a játéknap után kissé átalakult a bajnoki tabella élmezőnye.

Tovább »

A Generális Konvent a magyar közösségeket sújtó intézkedésekre hívta fel a figyelmet

2015. június 25., 20:06 , 755. szám

A Generális Konvent, vagyis a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete a magyar nemzetrészeket ellehetetlenítő intézkedésekre hívta fel a figyelmet csütörtökön véget ért, kétnapos budapesti ülésének zárónyilatkozatában.

Tovább »