Kulin Zoltán: „A kollégák nagyon várják már, hogy több mosolygós arcot lássanak, és ne csak szomorú dolgokról kelljen tudósítaniuk”

2024. március 3., 17:31 , 1199. szám

A TV21 Ungvár igazgatóját, Kulin Zoltánt a kezdeteket követő nehézségekről, a tv-csatorna működéséről, esetleges fejlesztésekről, a munkatársak sikereiről és az idei tervekről kérdeztük.

– Az alig 5 éves televízió sorsára több nehézség is kijutott: koronavírus, háború. Hogyan sikerült mindezek mellett műsorokat készíteni?

– Amikor megszületett az ötlet, és megteremtettük a lehetőségét annak, hogy Kárpátalján magyar nyelvű televíziót hozzunk létre, és ezzel lényegesen növeljük a magyar nyelven készülő műsorok számát, éppen akkor gyújtották fel, később pedig fel is robbantották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházát. Az épületet a KMKSZ, a televízió tulajdonosa újította fel úgy, hogy ott kapjon helyet a TV21 Ungvár szerkesztősége. Ez eleve nem stúdiónak épült ház volt. Valamennyi munkatársunkat egyszerre nem tudtuk elhelyezni benne, ezért úgy szerveztük meg a gyártási folyamatot, hogy mindenkinek, aki érintett a forgatásokban és az utómunkálatokban, legyen komputere, és otthonról is tudjon dolgozni.

A műszaki fejlődés lehetővé tette, hogy a leforgatott vagy megvágott anyagot ne kazettán vagy más fizikai hordozón juttassuk el A-ból B-be, hanem online módon. Ilyen szempontból a Covid nem okozott nekünk különösebb gondot a munkaszervezésben, mert eleve otthon tudtunk maradni és home office módban dolgozni.

– És a háború kitörése befolyásolta a munkátokat?

– Természetesen. Nagyon sokan vagy Magyarországra költöztek át, vagy még a háború kitörésének az első napjaiban átköltöztek a rokonokhoz. Aki teheti, most is onnan dolgozik. Nem is tudom, van-e a világon más olyan regionális televízió, amelyiknek két tudósítója is van külföldön.

A televízió-stúdiónak az egyik fő feladata nem titkoltan a magyar–ukrán kapcsolatok normalizálása erőnkhöz képest és annak a bemutatása, hogy Magyarország, a magyarok nem ellenségei Ukrajnának. Szeretnénk, ha a politikai csatározásokat nem vetítenék ki a kárpátaljai magyarságra, és főleg ne használjanak fel minket virtuális túszként bizonyos kérdésekben. Emellett, természetesen, központi helyet foglalnak el tudósításainkban a KMKSZ törekvéseit bemutató anyagok.

– Biztosított-e a működéshez szükséges anyagi háttér?

– Az anyagi háttér stabil. Erről a tulajdonos gondoskodik különböző pályázatok útján, és a jelenlegi információim alapján erre az évre is biztosítva lesz a forrás. Fontos megemlíteni, hogy 5 év alatt amortizálódott a felszerelés, nagyon sok műszaki eszköz korszerűsítésre szorul, amire nincsenek meg az anyagiak. Különböző forrásokból pluszban próbálunk még pályázni ilyen célokra. Például a Korrespondens Jótékonysági Alapítvány által is, de ez csak részben tudja fedezni a szükséges kiadásokat.

– Az átlagnéző hol tudja megnézni a magyar és az ukrán műsoraitokat?

– Ott vagyunk a földi sugárzású digitális csatornán az ötös számú multiplex csomagjában, a különböző országos szolgáltatóknál. Vannak online felületeink a Facebookon, a YouTube-on, a tv21ungvar.tv/hu honlapunkon.

Ezenkívül a televízió működteti részben a Kárpátalja hetilappal együtt a karpat.in.ua gyűjtőportált, amely nagyon felfutott az elmúlt időszakban, és a megye legjobb portáljai között van számon tartva, a 2–4. hely között mozog. Mostanában, az utóbbi három-négy hónapban ugrásszerűen megnőtt azoknak az olvasóinknak a száma, akik a friss hírekre klikkelnek. Számuk megduplázódott, napi 20 ezerről 40–50 ezerre ugrott. Havi bontásban ez még jobban hangzik, másfél milliótól hárommillióig terjed.

A Facebook-oldalunkon elértük a 70 ezres követői számot, ami szépnek mondható egy regionális médium esetében. Ez szemet is szúrt bizonyos „baráti” körökben, és meghekkelték az oldalunkat, úgyhogy nem tudunk feltölteni rá újabb anyagokat, az új pedig még nem érte el ezt a számot.

– Voltak próbálkozások TikTok beindítására.

– Igen. Ezt körülbelül másfél-két hónapja indítottuk be, ami egészen más formátumot követel. A televízió horizontális tájolású képet feltételez, régen 4/3-as méretben, most 16/9-ben. A TikTok pedig a mobiltelefonból eredően függőleges. Tehát egészen másképpen kell komponálni a képeket, hogy fölösleges dolgok ne kerüljenek be a látókörünkbe. A közelmúltban megtartott visegrádi médiatalálkozón is elhangzott, hogy sokszorosára ugrott a TikToknak a nézettsége, összehasonlíthatatlan a YouTube-bal vagy a Facebookkal.

– Új alkotói projektek megvalósítására láttok lehetőséget?

– Most nem, több okból is. Amíg tart a háború, addig egyrészt nincs kivel dolgozni, és nincs kit megszólaltatni, hiszen nem szívesen nyílnak meg az emberek, nem szívesen mutatkoznak, nem szívesen beszélnek arról, hogy hogyan élik meg ezeket a szomorú napokat, hónapokat.

Mi is csatlakoztunk azon médiumokhoz, amelyek bemutatják az Országos Információs Maratont. Igaz, az utóbbi időben sok kritikát kapott arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet hinni a tartalomnak. Ezt mindenki eldöntheti saját maga.

De nem maradtunk csak a Maraton mellett, hanem minimum félórás magyar és félórás ukrán hírekkel jelentkezünk 21 óra után, és igyekszünk bemutatni egyrészt, hogy Magyarország hogyan segít, másrészt, hogy kik azok határainkon belül és kívül, akik segítenek. Három híradós különkiadással jelentkezünk az online felületeken, az elkészült tudósításokat azonnal külön is feltöltjük a tévé honlapjára. Volt és van is egy sorozatunk, a Háborús sorsok, háborús történetek, ahol bemutatjuk azokat a belső áttelepülteket, akik Kárpátalján maradtak. Megtudhatjuk, hogy ők hogyan élik meg a mindennapjaikat.

Rajkó Balázs a szerkesztője annak a sorozatnak, amelyben az önkénteseket szólaltatja meg. Megmaradtak az információs rovatok mellett a háttérelemzések: a Kommentár nélkül, az Aktuális összeállítások is.

Tavaly Petőfi-év volt, úgyhogy elhatároztuk, 200 verset mi is feldolgozunk és bemutatunk az év folyamán, ebben partnereink voltak a beregszászi színészek. Idén a Radnóti kerek évforduló kapcsán folytatjuk a magyar költők verseinek bemutatását.

– Néhány központi csatorna kivételével visszatértek a régi műsorrendhez, és több regionális csatorna is; ti láttok erre lehetőséget, hogy több idő legyen saját műsorokra?

– Szükség is lesz erre, hiszen tavaly decemberben hét kisebbségi törvényt is módosítottak. A módosító javaslatok kidolgozásában a KMKSZ szakembergárdája is részt vett. A média lett az egyetlen olyan terület, ahol szinte maradéktalanul teljesítették az elvárásainkat. Az eredeti médiatörvény szerint január elsejétől a nyelvi kvóták csak 10 százalékban engedélyezték volna a nem államnyelven készített műsorok arányát (addig 75/25% volt). Most viszont a decemberben aláírt módosításokat követően 70/30 arányban állapították meg a kvótát. Ez azt jelenti, hogy minimum 30% lehet az államnyelven, s 70% pedig a nemzeti kisebbségek, valamint az őshonos népek nyelvén sugárzott műsorok ideje. Mi teljesítjük ezt a kvótát, hiszen a partnerünk jóvoltából már a fele eleve teljesítve van. A TV21 Ungvárnál is működik ukrán nyelvű szerkesztőség. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar gondolatot ukránul is átadjuk a nézőknek. Azt tervezzük, hogy mindenféleképpen visszahozzuk a korábbi magazinműsorainkat. De a háború ideje alatt erre nincs lehetőség.

– A munkatársak annak ellenére, hogy ilyen nehéz körülmények között dolgoznak, számos elismerésben részesültek.

– Igen. Munkatársaink közül többen korábban az állami televízió magyar szerkesztőségében dolgoztak. Már akkor részt vettek különböző, elsősorban az anyaország által rendezett seregszemléken. Ez folytatódott a TV21 Ungvár megalakulását követően is. Az egyik ilyen rangos nemzetközi médiafesztivál szervezője Bolyáki Attila, aki a Kultfilmet jegyzi. Ezen nagyon szép eredményeket érünk el évről évre. Mindig van dobogós helyezettünk, fődíjasunk vagy közönségdíjasunk. 2023-ban például Kovács Géza, Bereczky Tamás és Vass Tamás kisfilmje, az Isten ajándékai, valamint Debreceni Kamilla és Balla Béla Az élet él című portréfilmjét egyaránt különdíjjal értékelte a zsűri. K. Debreceni Mihály és Bereczky Tamás Pál István Szalonna népzenészről szóló alkotása, az Akácfa a sziklában a harmadik helyen végzett. De a korábbi kiemeltjeink között megemlíthetem Pohorlyák Georginát vagy Molnár Ildikót is.

Lakiteleken minden évben megtartják a dokumentumfilmek seregszemléjét. Ezen a szakmai versenyen nagyon nehéz bekerülni a legjobbak közé. A TV21 Ungvár munkatársai – a korábbi évekhez hasonlóan – tavaly is több alkotással neveztek a XXII. filmszemlére, 5 alkotásunk be is jutott a zsűri által legjobbnak ítélt 43-as filmlistába: Debreceni Kamilla és Balla Béla Ami ÉLTET…, K. Debreceni Mihály és Vass Tamás A munkácsi turul meggyalázása, K. Debreceni Mihály és Bereczky Tamás Akácfa a sziklában, Kovács Géza, Vass Tamás és Bereczky Tamás Kultúra a háború árnyékában, valamint Iváncsik Attila és Nyíri Kata Rákóczi-kultusz Kárpátalján című alkotását érte ez a megtiszteltetés. A felsorolt filmek közül négy különdíjas lett, Debreceni Kamilla és Balla Béla Ami ÉLTET… című filmje pedig a 3. helyen végzett.

Kétszeres szabad sajtó díjasok vagyunk, ezt a kitüntetést már az anyaországtól kaptuk. Az elismerések nagyon jótékonyan hatnak a kollektívára, jó érzéssel töltenek el mindenkit.

– Milyen tervekkel vágtatok neki a 2024-es évnek?

– Bizakodóan vágtunk neki az új esztendőnek. Bízunk abban, hogy ez az év a rendeződés felé fog tartani. A kollégák nagyon várják már, hogy kimozdulhassanak, beszélhessenek, több mosolygós arcot lássanak, és ne csak szomorú dolgokról kelljen tudósítaniuk.       

rv