Az ukrán oktatási reform lehetséges hatásait tekintette át soros közgyűlésén a KMPSZ

2014. december 15., 10:00

Az ukrajnai közoktatási rendszer tervezett reformjának a kárpátaljai magyar oktatásra kifejtett lehetséges hatásait és az önálló kárpátaljai magyar tankerület koncepcióját tekintették át szombaton Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) XXII. közgyűlésének résztvevői.

Elnöki beszámolójában Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta, az elmúlt év nemcsak kedvezőtlen fejleményeket hozott a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatásban, hanem több területen történt jelentős előrelépés, nem utolsósorban a Pedagógusszövetség szakmai érdekvédő tevékenységének és az anyaországi kormány támogatásának köszönhetően. Az eredmények között említette, hogy ismét lehet magyar nyelvből felvételezni magyar bölcsész szakra a kárpátaljai felsőoktatási intézményekben, beindult a felsőfokú szakképzés a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a jövő év szeptemberétől pedig kémia szak létesül az intézményben, az anyaországi támogatásnak köszönhetően megoldódott a kárpátaljai egyházi líceumok működtetésének a kérdése, jelentősen bővült és megújult a Nagyberegi Református Líceum.

Orosz Ildikó elmondta: a KMPSZ továbbra is kitart az önálló kárpátaljai magyar tankerület létrehozása mellett, s ennek tükrében elvárja, hogy az ukrán állami közoktatási hatóság – a kölcsönösség jegyében – partnerként tekintsen a magyar szakmai érdekvédelmi szervezetre. A legközelebbi időszak fő feladatának nevezte az ukrajnai változásokból adódó kihívásokra való felkészülést, hogy megőrizhető legyen a kárpátaljai magyar oktatási rendszer.

A KMPSZ elnöke ismertette az ukrán közoktatásnak a 2015–2025-ös évekre kidolgozott, elfogadás előtt álló stratégiai koncepcióját. Úgy vélte, a dokumentumtervezet kedvez a kárpátaljai magyarság régi tervének, a közösség megmaradását szolgáló önálló magyar tankerület létrehozásának. Bemutatta a tankerület tervezetét, amelynek százoldalas dokumentumát szakmai vitára bocsátotta.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője beszédében kifejtette: Ukrajnában a közeljövőben komoly megszorítások várhatók, amelyek kiterjednek a közoktatási rendszerre is. Hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a megszorítások minél kisebb mértékben érintsék a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatást. Megjegyezte, amennyiben az állam nem tud pénzt adni a kárpátaljai magyar oktatási rendszer fejlesztéséhez, akkor legalább biztosítsa ehhez a szabadságot. Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta: nem mondtunk le az önálló kárpátaljai magyar tankerület létrehozásáról.

A KMPSZ közgyűlése nyilatkozatot fogadott el, amely több mint húsz pontban foglalta össze a kárpátaljai magyar oktatásnak azokat a problémáit, amelyeknek a megoldását kéri az illetékes ukrán állami hatóságoktól.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)