Egyre bizonytalanabb a normandiai négyes találkozó

2015. január 16., 17:49

Egyre bizonytalanabb a normadiai négyesnek – a normandiai partraszállás tavaly nyári évfordulós emlékünnepségén részt vevő és ott Ukrajnáról tárgyaló francia, orosz és ukrán államfőnek, valamint a német kancellárnak – az ukrán konfliktus békés megoldását szolgáló találkozója – írta a Kommerszant című orosz napilap pénteken.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság rámutatott, hogy az e hét csütörtökjére tervezett asztanai találkozó elmaradása a Donyec-medencei helyzet „példátlan” súlyosbodásával esett egybe.

A lap szerint a kelet-ukrajnai Volnovaha település közelében haladó autóbusz kilövése – amelynek következtében 11 civil meghalt és 17 megsérült –, valamint a donyecki repülőtérért folyó harc fellángolása azt jelzi, hogy a délkelet-ukrajnai harcok kiújulása mind reálisabb veszély. Petro Porosenko ukrán államfőnek pedig egyre kevesebb érve marad a kijevi keményvonalasok meggyőzésére, akik a fegyveres megoldást, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki és luhanszki „népköztársaságokkal” szembeni erőszakos fellépést sürgetik.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy a normandiai négyes külügyminiszterei nem tudták feloldani az ellentéteket hétfői berlini egyeztetésükön. A lap azt is közölte, hogy Nurszultan Nazarbajev kazah államfő csütörtökön január végi újabb időpontot ajánlott a „normandiai négyes” állami vezetőinek asztanai találkozójára.

A kazah elnöki honlapon elhelyezett tájékoztatásban pontos dátumot nem jelöltek meg. Azt írták, hogy Nazarbajev Petro Porosenko ukrán elnökkel beszélt telefonon, és utóbbi megerősítette elkötelezettségét a kazah fővárosban tervezett találkozó mellett.

A Kommerszantnak nyilatkozó ukrán politológusok nem látják a békés rendezési folyamat gyors felújításának feltételeit. Koszty Bondarenko szerint az ukrán államfő és a szakadár „Donyecki Népköztársaság” vezetése egyaránt „hősködik”, amikor állítólagos külföldi támogatásról beszél. Ihor Levcsenko katonai szakértő a donyecki repülőtérért vívott harcokat kommentálva a létesítmény stratégiai jelentőségére hívta fel a figyelmet, a kelet-ukrajnai nagyváros elleni támadás hídfőállásának nevezve a repülőteret. Szerinte mindenesetre a szemben álló felek egyelőre nem terveznek támadást, hanem egymás kifárasztása a taktikájuk.

Vitalij Kulik politológus szerint Ukrajnának nem infrastrukturális létesítményként, hanem a védők hősiességének jelképeként van szüksége a donyecki repülőtérre. Annak adott hangot, a kijevi hatalomnak el kell döntenie, hogy folytatja-e a harcot a repülőtérért vagy másik „erődítményt” választ.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)