Közlemény a 2015.01.31-én történt Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyt követő rendbontás kapcsán

2015. február 3., 19:56

2015. január 31-én, a KMKSZ, a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, valamint a Mezőgecsei Községi Tanács által szervezett Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny hivatalos bezárását követően a rendezvény helyszínére kiérkező ismeretlen tettesek súlyos huliganizmust követtek el. Az ismeretlen tettesek minden ok nélkül súlyos testi sértéseket okozva bántalmazták a még helyszínen tartózkodó versenycsapatok tagjait, akik kellékeiket pakolták össze. Az ismeretlen elkövetők különböző eszközöket (baltát, dorongokat, baseballütőket és gumilövedékes fegyvereket) alkalmazva válogatás nélkül bántalmazták a helyszínen tartózkodókat. Többek között súlyos sérülést szenvedett a szlovákiai Nagymad – Mezőgecse testvértelepülése – polgármesterével érkező delegáció egyik tagja is. A néhány percig tartó incidenst követően a tettesek autóikkal elmenekültek a helyszínről. Az esetről polgármesterként azonnal értesítettem a rendőrséget és a mentőszolgálatot, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek. A 11 sérültet a Beregszászi Járási Kórházba szállították, ahol ellátták a sérüléseiket. A rendőrség munkatárasai elvégezték a helyszínelést és felvették a vallomásokat, továbbá megkapták a helyszínre érkező tettesek egyik személyautójának rendszámát.
Rendkívül sajnálatos, hogy Kárpátalján ilyen eset megtörténhetett, ami nemcsak Kárpátalja turizmusának jövőjét árnyékolhatja be, de a jelenlegi helyzetben a térség eddigi békéjét is veszélyeztetheti. Mezőgecse Polgármesteri Hivatalának vezetőjeként kérem Kárpátalja rendőrfőnökét és főügyészét, hogy vegyék személyes kontroll alá a nyomozást, és minél előbb tartóztassák le és állítsák bíróság elé a támadókat.

Mester András,

Mezőgecse polgármestere

A KMKSZ közleménye

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Elnöksége megdöbbenéssel értesült a mezőgecsei böllérverseny után történt brutális eseményekről. A KMKSZ mélységesen elítéli az ilyen embertelen bűncselekményeket.
Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője levélben fordult az ukrán rendvédelmi szervekhez, melyben arra kérte az illetékeseket, hogy mielőbb derítsék ki a Mezőgecsében történteket, s a törvényeknek megfelelően járjanak el az ügyben. A parlamenti képviselő egyben felhívta az illetékesek figyelmét arra is, hogy az ügy kivizsgálása és az operatív fellépés abból a szempontból is fontos, hogy az eset ne árnyékolja be az ország és Kárpátalja nemzetközi megítélését és jó hírét.