771. szám

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye

2015. október 21., 11:12 , 771. szám

Felhívjuk a pedagógustámogatást igénylők figyelmét arra, hogy az OTP információi szerint a bankkártyák és a támogatási összeg a bankfiókokban felvehető.

Gulácsy Géza,
a „KMKSZ” JA igazgatója

Tovább »

Választási gyorstalpaló

2015. október 21., 11:10 , 771. szám

Vasárnap helyhatósági választásokat rendeznek Ukrajnában. Az alábbiakban csokorba szedtünk néhányat azon tudnivalók közül, amelyek a választópolgár hasznára lehetnek ezen a közösségeink számára fontos napon.

Tovább »

Kárpátalja önigazgatása, a minket is érintő döntések befolyásolása a cél

2015. október 21., 10:56 , 771. szám
Barta József

Különösen sok múlik most azon, hogy hogyan szerepelnek a magyar pártok a közelgő választásokon. Barta József, a KMKSZ alelnöke, Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt megyei szervezetének elnöke és megyei listájának vezetője tájékoztatja olvasóinkat a választásokkal kapcsolatos legfőbb tudnivalókról, illetve arról, mennyi minden áll vagy bukik a választások eredményén.

Tovább »

Felújított parókiaátadás és falunévtábla-avatás Beregdédában

2015. október 21., 10:42 , 771. szám

Október 17-én került átadásra a beregszászi járási Beregdédában a Keleti Partnerség program keretében felújított görögkatolikus paplak, valamint felavatták a település névtábláját.

Tovább »

A KMKSZ Ungváron Volodimir Csubirko polgármesterjelöltet támogatja

2015. október 21., 10:37 , 771. szám

Az erről szóló megállapodást a jelölt és Tarics Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Alapszervezetének elnöke október 19-én írta alá a KMKSZ ungvári székházában. Az eseményen jelen volt dr.

Tovább »

Csáky: Újabb petíciót tárgyal az EP illetékes bizottsága a Beneš-dekrétumok ügyében

2015. október 21., 10:29 , 771. szám

Újabb olyan állampolgári beadványt fogadott el az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, amely a Beneš-dekrétumokat igyekszik megtámadni – közölte múlt pénteken Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője, a bizottság egyik alelnöke.

Tovább »

Átadták a székelyföldi önkormányzatok által alapított Orbán Balázs-díjat

2015. október 21., 10:28 , 771. szám

Átadták a székelyföldi megyei önkormányzatok által alapított Orbán Balázs-díjat, amelyet az idén Lányi Szabolcs professzor, Bakó Béla ferences szerzetes és a LAM Alapítvány kapott – közölte szombaton a Hargita megyei önkormányzat.

Tovább »

Potápi: A szülőföldön való boldogulás elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlesztése nélkül

2015. október 21., 10:21 , 771. szám

A szülőföldön való sikeres boldogulás elképzelhetetlen a magyar gazdaság fejlesztése nélkül – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár múlt pénteken Simontornyán.

Tovább »

Újraválasztották az EMNT élére Tőkés Lászlót

2015. október 21., 10:20 , 771. szám

Csaknem egyhangú szavazással újraválasztották a tanács elnöki tisztségébe Tőkés Lászlót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) múlt szombaton tartott kézdivásárhelyi országos küldöttgyűlésén. Az EMNT ügyvezető elnöki tisztségét továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Tovább »

Egy ukrán párt sem vállal felelősséget a magyarok számára fontos ügyekért

2015. október 21., 10:07 , 771. szám
Rezes Károly, Virág László és Barta József a tiszapéterfalvai gyűlésen

A vasárnapi önkormányzati választások megmutatják majd, hogy mekkora a kárpátaljai magyar közösség ereje. Képesek vagyunk-e a két magyar párt közös listáján induló jelölteket bejuttatni a Kárpátaljai Megyei Tanácsba?

Tovább »

Felújították a mezőgecsei óvodát

2015. október 21., 09:46 , 771. szám
Mester András, Mezőgecse polgármestere

A mezőgecsei óvoda felújításában számos anyaországi település vett részt, köztük Kisvárda, Nagyhalász, valamint a Keleti Partnerség program és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) segítsége is hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgecsei gyermekek és óvodapedagógusok megfelelő körülmények között dolgozhassanak.

Tovább »

Hagyományőrző nap Tiszaásványban

2015. október 21., 09:41 , 771. szám
Bátori József köszönti a  hagyományőrző nap résztvevőit

Hosszú ideje nem volt nagyobb szabású kulturális rendezvény a Csap melletti Tiszaásványban, ezen kívánt változtatni a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezete, amikor első ízben megszervezte a községben a hagyományőrző napot.

Tovább »

Magyar embernek lenni becsület dolga

2015. október 21., 09:32 , 771. szám
Megnyitják a bált

Október 17-én tartotta hagyományos szüreti batyus bálját a KMKSZ Csapi Alapszervezete és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület. A rendezvény vendége volt ezúttal a moldvai magyarok népzenéjét népszerűsítő budapesti Zurgó együttes.

Tovább »

Vasárnapi üzenet: 2015. október 25.

2015. október 21., 09:30 , 771. szám

„A Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.” Galata levél 5,22

Tovább »

Összetartozás és Istenbe vetett hit

2015. október 21., 09:27 , 771. szám
A nemzeti összetartozás emlékjelének leleplezése

Kettős avatóünnepség­re került sor az elmúlt vasárnap, október 18-án a nagyszőlősi járási Nevetlenfaluban. Felavatták és megáldották a nemzeti összetartozás újonnan készített, illetve a sztálinizmus áldozatainak most felújított emlékművét.

Tovább »

Sikeresen lezajlottak a Bartók Béla komolyzenei verseny középdöntői

2015. október 21., 09:19 , 771. szám
A beregszászi középdöntő

Október 14-én Beregszászban a helyi művészeti iskolában, majd október 16-án Nagyszőlősön tartották meg a Bartók Béla komolyzenei verseny középdöntőit. A komolyzenei tehetségkutató célja, hogy közelebb hozza a klasszikus zenét az emberekhez.

Tovább »

Kosztolányi Dezső: Zászló

2015. október 21., 09:16 , 771. szám

Csak bot és vászon,

de nem bot és vászon,

hanem zászló.

 

Mindig beszél.

Mindig lobog.

Mindig lázas.

Mindig önkívületben van

az utca fölött,

föllengő magasan

egész az égben,

s hirdet valamit

rajongva.

Tovább »

Foglalkoztatási központ és várandósság

2015. október 21., 09:14 , 771. szám

„Hivatalosan soha nem dolgoztam, munkakönyvem sincs. Jelenleg a terhesség 24. hetében járok. Kérem, adjon tanácsot: van értelme most nyilvántartásba állni a foglalkoztatási központban, vagy ennek nincs jelentősége a szociális juttatások szempontjából? Beleszámít-e a munkaviszonyba, ha a szülési és gyermeknevelési szabadság idején nyilvántartásban fogok állni a központban?”

Tovább »

Hogyan oszlik meg az örökölt tulajdon a házastársak között?

2015. október 21., 09:11 , 771. szám

„A lakás, amelyben lakunk, a nagyanyám nevén szerepelt, de mi is oda lettünk bejelentve a férjemmel. Az ingatlan privatizációjában valamennyien részt vettünk, még az időközben megszületett gyermekünk is. Néhány évvel a privatizáció után a nagymama meghalt, s végrendelete alapján a saját nevemre írattam a házat. Most válni készülök. Érdekelne, hogy a férjem mekkora hányadra tarthat igényt a házból, s milyen következményekkel jár a válás kimondása szempontjából, ha anyagi kérdésekben nem tudunk megállapodni?”

Tovább »

Valóban tilos felvételt készíteni az áruházban?

2015. október 21., 09:09 , 771. szám

„Minap felvételt akartam készíteni egy áruház polcairól a telefonommal, de a biztonsági őr meglehetősen durván rám ripakodott, hogy tilos videózni a helyiségben, s felszólított, hogy hagyjam abba, vagy távozzak. Törvényesen járt el az áruházi alkalmazott? Milyen jogszabályokra hivatkozhatok, hogy bizonyíthassam legközelebb, nem akadályozhat meg a felvétel elkészítésében?”

Tovább »

Idényzárás hajtatásban

2015. október 21., 09:07 , 771. szám

A hajtatásos zöldségtermesztéssel foglalkozó gazdák számára is végéhez közeledik a 2015-ös termesztési idény. Az aktuális teendőkről Őrhidi László nagydobronyi gazdálkodót, a Pro agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadóját kérdeztük.

Tovább »

A pyodermitis

2015. október 21., 09:05 , 771. szám

A mostani változékony, őszi idő igencsak megviseli szervezetünket, immunrendszerünket, ami több kór kialakulásának is kedvez. S bár ennek hallatán legtöbbünk légúti megbetegedésekre gondol, a pyodermitis nevű bőrbetegség számára is kedvező táptalajt nyújt az őszi idő.

Tovább »

Rákóczinak dicső kora

2015. október 21., 08:57 , 771. szám

Ez év őszén újabb kárpátaljai oktatási intézményekbe jut el a kiemelt nemzeti értékként, hungarikumként nyilvántartott hangszer, a tárogató hangja.

Tovább »

Ismét Bethlent méltatta Huszt közössége

2015. október 21., 08:53 , 771. szám
Dr. Orosz Ildikó beszédet mond

Immáron hagyománnyá vált a Felső-Tisza-vidék egykori koronavárosában, Huszton, hogy minden év őszén megrendezésre kerül a Bethlen-nap a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében. Idén október 18-án gyűlt össze Huszt közössége, hogy megemlékezzen az egykori erdélyi fejedelemről, Bethlen Gáborról.

Tovább »

Gólzáporos döntetlen a zuhogó esőben

2015. október 21., 08:48 , 771. szám
A meccs előtt együtt pózolt a két csapat

Szombaton a beregszászi Barátság Stadionban lépett pályára a magyar parlamenti labdarúgó-válogatott, amely hírverő gálameccsen szerepelt a helyi közéleti emberekből összeállított csapattal.

Tovább »

Hibátlan Kárpáti és Halicsanka

2015. október 21., 08:41 , 771. szám

A hét végén a harmadik kettős fordulót rendezték meg az ukrán élvonalbeli női kézilabda-bajnokságban, amely után már csak a címvédő Halicsanka Lviv és az Ungvári Kárpáti áll hibátlan mérleggel.

Tovább »

Kétcsapatosra szűkült a bajnoki címért zajló versenyfutás

2015. október 21., 08:40 , 771. szám

A megyei labdarúgó-bajnokság első osztályában két fordulóval a vége előtt már csak a listavezető Ungvári FC-nek, illetve az üldöző Dédának van reális esélye az elsőség megszerzésére.

Tovább »

A Sahtar nyerte az ukrán el classicót

2015. október 21., 08:36 , 771. szám

Az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban Kijevben több mint 30 ezren látták a helyszínen a honi szuperrangadónak számító Dinamo Kijev–Sahtar Donyeck derbit, amelyen a szenzációs formában lévő Alex Teixeira gólerős játékával a vendégek simán legyőzték az eddig veretlenül listavezet

Tovább »

Orbán Viktor kéri a kárpátaljai magyarokat, vegyenek részt a választáson

2015. október 20., 16:31 , 771. szám

Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte kedden a kárpátaljai magyarokat, hogy feltétlenül vegyenek részt a hétvégi ukrajnai önkormányzati választásokon, és adják le voksaikat a magyar listákra. A kormányfő erről annak kapcsán beszélt, hogy az Országházban fogadta Brenzovics László parlamenti képviselőt, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét.

Tovább »

Magyar–ukrán területfejlesztési szervezet alakult Kisvárdán

2015. október 17., 13:50 , 771. szám

Magyar–ukrán területfejlesztési szervezet alakult múlt pénteken Kisvárdán.

Tovább »

Utolsó ülését tartotta pénteken a Kárpátaljai Megyei Tanács

2015. október 16., 19:42 , 771. szám

Magyar képviselők a választási törvény megsértésére hívták fel a figyelmet beadványukban a VI. összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács múlt pénteken megtartott utolsó ülésén.

Tovább »