946. szám

A tűzkár megtérítéséről

2019. március 19., 10:41 , 946. szám

„A szomszéd füstölőjének rozoga kéménye miatt a kirepülő szikrák felgyújtották az ólunkat. Hiába oltottuk, leégett. Követeltem, hogy legalább részben fizesse meg a káromat, de azt mondta, hogy nem ő tehet a tűzről, így fizetni sem fog. Mit tehetek?”

Tovább »

A gyermeket váró nők munkahelyi jogairól

2019. március 18., 11:02 , 946. szám

„Amikor terhes lettem, elmentem az ambulanciára és kaptam erről igazolást. Az igazolást megmutattam az üzemben, ahol dolgozok, de nyomatékosan a tudtomra adták, hogy ha nem bírok dolgozni, menjek inkább haza, és majd szülés után jöjjek vissza.

Tovább »

Vasárnapi üzenet: 2019. március 17.

2019. március 17., 09:37 , 946. szám
Pősze Roland

Nincs hiábavaló szeretet

„Tudjuk, hogy az Istent szeretőknek minden javukra válik...”      (Róm 8,28)

Tovább »

„Rájön az ember, hogy mindenért hálásnak kell lenni”

2019. március 16., 18:31 , 946. szám

A „fogyatékosság” definíciója és tipológiája a társadalmi környezet reakciójának eredménye. Általánosságban a szokásostól való szellemi és/vagy fizikai eltérést, egészségkárosodásból fakadó korlátozottságot jelent. Önmagában nem hordoz negatív tartalmat, de a hozzá kapcsolódó attitűdök lehetnek degradálóak. Az elmúlt években paradigmaváltás zajlott le a fogyatékkal élő személyek meghatározása kapcsán, amely a társadalmi megítélésük változásával is együtt jár: az orvosi megközelítést felváltja a társadalmi (korlátozottságot felszámoló) megközelítés. A szociológiai felfogás szerint az egészségkárosodás csak meghatározott környezeti feltételek esetén jelent egyben korlátozottságot is.

Tovább »

Elnökjelöltek: Jurij Bojko, az „orosz” jelölt

2019. március 14., 19:26 , 946. szám

Jurij Bojkót ma úgy tartja számon az ukrán közvélemény nemzeti beállítottságú része, mint a Janukovics-féle elbukott Régiók Pártja egykori politikusát, aki főként az orosz ajkú lakosság támogatására számíthat. Elnökjelölti programja ugyanakkor több szempontból is figyelemre méltó – és távolról sem csak az orosz ajkúak számára.

Tovább »

Színházi programajánló

2019. március 14., 13:28 , 946. szám

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház szeretettel várja önöket márciusi beregszászi programjaira!

Tovább »

Elnökjelöltek: Julija Timosenko – álmok a jólétről

2019. március 13., 18:33 , 946. szám

Julija Timosenko elnökjelölt programja arról mesél az ukrán választóknak, hogyan lehet az ország erős és sikeres, miként válhat „egyenlővé az egyenlők között” a világ fejlett országainak társaságában, hogyan lehet békét teremteni, s ugyanakkor visszaszerezni a megszállt területeket – és mindezt nem évtizedek múltán, hanem alig néhány éven belül. Münchhausen báró bizonyosan elpirulna a Központi Választási Bizottság (CVK) weboldalán elérhető dokumentumot olvasva.

Tovább »

Jótékonysági bál az elhagyott gyermekekért

2019. március 13., 15:05 , 946. szám

Három fiatal édesanya, akik Kaszonyban és Zápszonyban élnek, megrázó felvételeket láttak a Beregszászi Járási Kórház újszülött- és gyermekosztályán hagyott gyermekekről az ismert közösségi portálon. Megrendülten nézték a sorsukra hagyott piciket, és elhatározták, hogy segítenek rajtuk. Gyűjtést hirdettek a Facebookon, és maguk is meglepődtek a sok felajánlás láttán. Az egy hónapig tartó gyűjtés során érkezett adomány Kárpátaljáról, Magyarországról, de még Angliából és Németországból is. Amikor elvitték személyesen a kórházba az adományokat, sokkolta őket a látvány, ugyanis az otthagyott gyermekek hároméves korukig – jobb híján – a kórházban laknak. Egyetlen nővér felügyeli, teszi tisztába és gondozza őket napközben, és szinte mindenben hiányt szenvednek, de leginkább a szeretet hiányzik nekik.

Tovább »

Aki a matematikát tudja, azt mindenre meg lehet tanítani

2019. március 13., 13:37 , 946. szám

Március 12-én a Rákóczi-főiskola adott otthont a Zrínyi Ilona Matematikaverseny kárpátaljai megyei döntője díjkiosztó ünnepségének. A versenyre közel 1050 diák jelentkezett szerte a megyéből. A megmérettetésre 2. osztálytól egészen 11. osztályos korig várták a fiatalokat.

Tovább »

Kilencedik alkalommal szerveztek Az év emberei rendezvényt Visken

2019. március 13., 12:49 , 946. szám

A Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében kilencedik alkalommal rendezték meg Az év emberei – 2018 jótékonysági gálát március 9-én. A népzenei koncerttel egybekötött alkalom fő célja az volt, hogy bemutassák azokat az embereket, akik jócselekedeteikkel és munkájukkal kiemelkedő példát mutatnak. Kortól, nemtől, foglalkozástól, nemzeti, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül bárkit jelölhettek a címre.

Tovább »

Magyar gyerekeket magyar óvodába

2019. március 13., 12:18 , 946. szám
Csap

Múlt szerdán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében felújított három óvodát adott át ünnepélyes keretek között Csapon, valamint az ungvári járási Tégláson és Kereknyében.

Tovább »

KMKSZ-alapszervezeti közgyűlések

2019. március 13., 11:02 , 946. szám
Munkács

Az elmúlt héten nagyon sok KMKSZ-alapszervezet tartotta meg éves közgyűlését.

Tovább »

Pozitív szenvedélyek határok nélkül

2019. március 13., 10:31 , 946. szám

A 2010-től fennálló Függetlenek a Pozitív Szenvedélyekért Közhasznú Egyesület (FAPSZ KhE) egy olyan magyarországi székhelyű egyesület, amelynek elsődleges célja az egészségnevelés, a tudatos életmód kialakításának segítése és népszerűsítése, a konfliktuskezelés, valamint a különféle

Tovább »

Petőfi Sándor: Rongyos vitézek

2019. március 13., 10:14 , 946. szám

Föl tudnám én is öltöztetni

Szép rím- s mértékbe versemet,

Amint illő meglátogatni

A társasági termeket.

 

De eszméim nem henye ifjak,

Kik élnek, hogy mulassanak,

Hogy felfürtözve, kesztyűs kézzel

Látogatóba járjanak.

 

Tovább »

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői elkötelezték magukat az aláírásgyűjtés mellett

2019. március 13., 09:45 , 946. szám

Az erdélyi magyar politikai szervezetek képviselői közös nyilatkozatban kötelezték el magukat a Székely Nemzeti Tanács által elindított, a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést támogató egymillió aláírás összegyűjtésének a támogatása mellett.

Tovább »

Nem tudtak megállapodni a koalíciós listáról

2019. március 13., 09:34 , 946. szám

Nem tudtak megállapodni az erdélyi magyar koalíciós lista állításáról a májusi európai parlamenti választásokra múlt szerdai kolozsvári megbeszélésükön a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői.

Tovább »

Erfán Ferenc jubileumi tárlat nyílt Ungváron

2019. március 13., 09:22 , 946. szám

A festő- és iparművész alkotásaiból múlt csütörtökön nyílt kiállítás az általa 2009 óta vezetett Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. A tárlat apropójául az szolgált, hogy a művész, az ungvári és a kárpátaljai magyarság életének egyik kiemelkedő személyisége idén ünnepli 60. születésnapját.

Tovább »

A birsalma termesztése III.

2019. március 13., 08:57 , 946. szám

A gyümölcstermesztés sikerességét elsősorban a jó fajtaválasztás alapozza meg. A birs esetében sincs ez másként, a fajtákat célirányosan kell megválasztanunk. Az egyre újabb és újabb birsfajtáknak igen változatosak a tulajdonságai, s a termelő feladata kiválasztani azokat a fajtákat, amelyek termését értékesíteni tudja valamilyen formában.

Tovább »

A KMKSZ Csongori Alapszervezete honismereti kirándulást szervezett

2019. március 13., 08:41 , 946. szám

2019. március 8-án a KMKSZ Csongori Alapszervezete honismereti kirándulást szervezett az Ung-vidékre. Első állomásunk a gerényi rotunda volt, mely vidékünk legrégibb körtemploma.

Tovább »

Három párharcban is a büntetők döntöttek a negyeddöntőben

2019. március 13., 08:24 , 946. szám

Hatalmas küzdelmet és rendkívül szoros végeredményeket hoztak a Beregszászi Járási Labdarúgó Téli Kupa negyeddöntőinek párharcai, amelyeket vasárnap rendeztek meg Beregardóban.

Tovább »

A Sahtar és a Dinamo mentette meg a forduló gólátlagát

2019. március 13., 08:16 , 946. szám

Nyolc csapat teljesen gólképtelen maradt az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hét végén lejátszott 21.

Tovább »

„Itt a bor, benne világnak kincse forr...”

2019. március 13., 08:03 , 946. szám

„Itt a bor, benne világnak kincse forr…” – ez volt a jeligéje az idén tizenhatodik alkalommal rendezett háromnapos Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválnak, amelyet a Beregszászi Szent Vencel Borrend szervezett meg március 8–10. között.

Tovább »

Már 14 saját gyártású műsort készítenek

2019. március 12., 20:37 , 946. szám

„A KMKSZ nem úgy válaszolt székháza felrobbantására, hogy beszüntette tevékenységét. Éppen ellenkezőleg, rendbe tette régi székházát és új funkciót adott ennek az épületnek” – mondta el Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által beindított TV21 Ungvár csatorna székházavató ünnepségén.

Tovább »

Fel fogják emelni a szavukat az amerikai magyarok

2019. március 12., 19:25 , 946. szám

George Pataki, New York állam volt kormányzója, Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) tiszteletbeli elnöke és Szekeres Zsolt, a szervezet kincstárnoka kétnapos látogatásra érkeztek Beregszászba, hogy tájékozódjanak a Kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatban.

Tovább »

Ötödik évadját nyitotta meg a folkkocsmamozgalom Kárpátalján

2019. március 12., 17:17 , 946. szám

A gazdag hagyományőrző kulturális programot felvonultató kárpátaljai folk­kocsmamozgalom idén március 5-én ötödik évadját nyitotta meg. A jubileumi évad kapcsán a szervezők a magyar népzenei kultúra egyik kiemelkedő zenekarát hívták meg, akik nemcsak magyar autentikus népzenével, de folk-pop feldolgozásaikkal is egyre ismertebbek.

Tovább »

Kárpátaljai Magyar Fiatalok Gazdaságismereti Konferenciája

2019. március 12., 16:28 , 946. szám

2019. március 9-én első alkalommal került megrendezésre a kárpátaljai fiatalokat megcélzó és gazdasági ismereteket ellátó konferencia a Jánosiban található Helikon Hotelben.

Tovább »

Nyílt napot tartottak a Nagyberegi Református Líceumban

2019. március 12., 13:49 , 946. szám

2019. március 9-én nyílt napot rendezett a Nagyberegi Református Líceum, amelynek keretein belül bemutatták az intézményt az eseményen részt vevő, felvételizni készülő érdeklődők és szüleik számára.

Tovább »

Februári infláció: 0,5%-kal nőttek az árak

2019. március 11., 15:07 , 946. szám

Ukrajnában februárban 0,5% nőttek a fogyasztói árak januárhoz viszonyítva – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Állami Statisztikai Szolgálat adatai nyomán.

Az év eleje óta 1,5%-os inflációt mértek.

Tovább »

Felmérés: Hricenko és Timosenko javított pozícióján a választási rangsorban

2019. március 11., 13:22 , 946. szám

Az elnökválasztási küzdelemben továbbra is Volodimir Zelenszkij vezet, akit a szavazók 24,7%-a támogat azok körében, akik bizonyosan elmennek szavazni és már tudják, hogy kire adják a voksukat – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport március 1–7.

Tovább »

Megújul a kárpátaljai nagycsaládosok magyarországi támogatással vásárolt panziója

2019. március 10., 18:28 , 946. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) március 8–11. között Kárpátaljai Önkéntes Napokat hirdetett az egyesület által anyaországi támogatással tavaly megvásárolt üdülőjében. A Vadvölgy Panzió a nagybereznai járási Viharos (Viska) faluban, Ungvártól 70, az Uzsoki-hágótól 35 km-re, az Árpád-vonallal szemben, csodálatos hegyekkel és erdőkkel körbevett részen található. A kikapcsolódásra, pihenésre tökéletesen alkalmas helyszín a magyar határtól mintegy 100, a szlovák határtól közel 30 km-re található. A 1,5 hektáros területen a főépület mellett egy fából készült, 100 éves autentikusan felújított ruszin parasztház is fennmaradt, amely a nászutasokat és fiatal párokat várja, valamint szemben az orosz fürdő („ruszká banyá”) és sok egyéb is a pihenők kényelmét szolgálja.

Tovább »

2020 legyen a magyar összetartozás éve (Frissült)

2019. március 9., 11:42 , 946. szám

Március 8-án tartotta budapesti plenáris ülését a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF), amely zárónyilatkozatában felkéri az Országgyűlést és a magyar kormányt, hogy a 2020-as esztendőt nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének, továbbá a nemzetrészek szolidaritást vállaltak az oktatási rendszeréért és nyelvi jogaiért küzdő kárpátaljai magyarsággal.

Tovább »

Hét ukrán vagyona éri el az egymilliárd dollárt

2019. március 8., 18:25 , 946. szám

A Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereiről összeállított legfrissebb listájában Rinat Ahmetov a 272. helyen szerepel.

Tovább »

Érettségi bizonyítvány helyett igazolás

2019. március 8., 09:34 , 946. szám

Mostantól a tanulók a 11. osztály befejezése után a megszokott érettségi bizonyítvány helyett a teljes általános középfokú végzettségről szóló igazolást kapnak – jelentette az osvita.ua a miniszteri kabinet határozatára hivatkozva.

Tovább »

Újabb fegyvereket szállíthat Ukrajnának az USA

2019. március 6., 21:05 , 946. szám

Az Egyesült Államok vizsgálja annak lehetőségét, hogy a vonatkozó tárgyalások lefolytatása után újabb fegyvereket szállítson Ukrajnának – jelentette be Curtis Scaparrotti tábornok, a NATO egyesített európai fegyveres erőinek főparancsnoka.

Tovább »