Ukrajna tárgyalni kezd hitelezőivel tartozásai egy részének restrukturizációjáról

2015. március 13., 16:23

 A Pénzügyminisztérium március 13-tól konzultációkat kezd a külső hitelezőkkel a szuverén adosság egy részének restrukturizációjáról, hogy csökkenjék a tartozásnak az állami pénzügyekre gyakorolt nyomása – írja az UNIAN. A hírügynökség szerint Natalija Jareszko pénzügyminiszter ezt a kormány csütörtöki nyilvános beszámolóján jelentette be.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Valutaalap március 11-én új kiterjesztett finanszírozási programot hagyott jóvá Ukrajna számára, miáltal az ország az elkövetkező négy évben 17,5 milliárd dollár hitelhez juthat.

„Most a minisztériumban annak a nyomásnak a csökkentése van napirenden, amelyet az államadósság gyakorol az ország pénzügyeire, s evégből már holnap konzultációkat kezdünk a hitelezőinkkel a restrukturizációról” – közölte Jareszko.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint pénteken, március 13-án a tárcavezető az interneten közvetített reprezentációt tart a befektetőknek, hogy ismertesse az IMF kiterjesztett finanszírozási mechanizmusának főbb vonásait az aktuális ukrajnai gazdasági helyzet kontextusában, ezen belül az ukrán államadósság hitelezőivel folytatandó majdani konzultációk elveit.

(unian.ua/Kárpátalja)