757. szám

Fegyveres összetűzés volt Munkácson

2015. július 15., 10:50 , 757. szám

Amitől tartottunk, megtörtént: a hétvégén megszólaltak a fegyverek az eddig jobbára erőszakmentes Kárpátalján.

Tovább »

Nem félünk, nem mondunk le jogainkról

2015. július 15., 10:41 , 757. szám

Az akkor még zajló munkácsi fegyveres konfliktus ellenére is a bizakodás és a kollektív jogainkért való közös kiállás jellemezte idén a kárpátaljai magyarság hagyományos Turul-ünnepségét Tiszaújlak határában, a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának emléket állító Turul-emlékműnél. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által idén 25. alkalommal megrendezett Tisza-parti ünnepségre ezúttal a háborús helyzet és a gazdasági nehézségek ellenére a szokásosnál is többen jöttek el.

Tovább »

A rendőrség megreformálásáról

2015. július 15., 10:33 , 757. szám

A Legfelsőbb Tanács által a nemzeti rendőrségről nemrég elfogadott törvénynek egy sor rendelkezése ellentmond az Alkotmánynak és sérti a polgárok jogait – írja az Obozrevatyelj Olekszandr Bancsukra, a Politikai-jogi Reformok Központjának szakértőjére hivatkozva.

Tovább »

Rákóczi népe, kurucok ivadékai

2015. július 15., 10:30 , 757. szám

Negyedik alkalommal szervezte meg a kuruc korra emlékező, hagyományőrző fesztiválját, a KurucFesztet a Pro Cul­tura Subcarpathica civil szervezet július 13-án a Tiszapéterfalvai Vidámpark területén, közvetlenül a Turul-ünnepség után.

Tovább »

Kövér: Gyengül Brüsszelben az ellenállás a magyar kormánnyal szemben

2015. július 15., 10:24 , 757. szám

Az elmúlt időszakban gyengült Brüsszelben az ellenállás a magyar kormány politikájával szemben, és csökkentek az országot ért támadások, ami részben a Magyarország által elért eredményeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a tágabb térség frontövezetté vált – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a III. Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán, múlt szerdán.

Tovább »

Soltész: Több mint kétmilliárd forinttal nő a nemzetiségek támogatása jövőre

2015. július 15., 10:22 , 757. szám

Több mint kétmilliárd forinttal nő jövőre a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy múlt heti budapesti sajtótájékoztatón beszélt.

Tovább »

Ünnepi rendezvények Tiszaújlakon

2015. július 15., 10:18 , 757. szám

A KMKSZ Tiszaújlaki Alap­­szervezete az idén 26. alkalommal megszervezett Turul-ünnepség után ünnepi programokat szervezett a Só­ház udvarán.

Tovább »

Anyaországi elismerés 18 kárpátaljai pedagógusnak

2015. július 15., 10:05 , 757. szám

A magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány tizennyolc olyan kárpátaljai magyar pedagógus munkáját ismerte el oklevéllel és pénzjutalommal, akik sokat tesznek vagy tettek a kárpátaljai közösségek érdekében.

Tovább »

Zarándokút a nagyságos fejedelem nyomában

2015. július 15., 10:00 , 757. szám

Július 7. és 9. között II. Rákóczi Ferenc életének főbb állomásait kereste fel egy csapatnyi diák Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola megalapítója társaságában.

Tovább »

Vasárnapi üzenet: 2015. július 19.

2015. július 15., 09:56 , 757. szám

A pünkösd utáni vasár­napokon Jé­zus a keresz­tény hit értel­mére tanít bennünket. A saját korában tanított, s az utókorban pedig tanításának újra­értelmezésére késztet bennünket.

Tovább »

Vidéki gyökerekből táplálkozva

2015. július 15., 09:53 , 757. szám

Második alkalommal szer­vez­te meg július 10. és 12. között Tu­rul Expo névre keresztelt nemzetközi termékkiállítását a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) azzal a céllal, hogy bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget teremtsen a Kárpátalján élő és dolgozó vállalkozóknak, gazdálkodóknak, a szolgáltatói terület képviselőinek.

Tovább »

József Attila: (Magad emésztő…)

2015. július 15., 09:49 , 757. szám

Magad emésztő, szikár alak!

Én megbántottalak.

Botot faragtál, ábrákkal tele,

beszélt a nyele,

aztán meguntad. Így volt?

Tovább »

Határozatban fogadta el a Beregszász központú járás kialakításáról szóló beadványt a Beregszászi Városi Tanács is

2015. július 15., 09:44 , 757. szám

Pénteki ülésén 19 szavazattal elfogadta a Horkay Sámuel és Orosz Géza KMKSZ-es képviselők által benyújtott, az önkormányzati reform keretében megvalósítható Beregszász központú járás kialakítását megcélzó beadványt a Beregszászi Városi Tanács.

Tovább »

Meghosszabbítható-e a hároméves gyermeknevelési szabadság?

2015. július 15., 09:40 , 757. szám

„Mi szükséges a gyermeknevelési szabadság meghosszabbításához, amikor lejárt a három év, s vajon ebben az esetben megőrizhetem-e az állásomat és a fizetésemet?”

Tovább »

Meddig érvényes a szülői hozzájárulás a gyermek határátlépéséhez?

2015. július 15., 09:38 , 757. szám

„Házastársamtól elváltam, közös gyermekünk ötéves. Tavaly a volt férjemmel együtt állíttattuk ki a közjegyzőnél a hozzájárulását, hogy a gyermek külföldre utazhasson velem. A közjegyző akkor azt mondta, az ilyen hozzájárulás vagy engedély akár három évre is kiállítható. Nemrég viszont úgy hallottam, hogy az engedélyünk rövidesen érvényét veszti, mivel valójában csak egy évre állítható ki. Valóban így van?”

Tovább »

Milyen jogai vannak a közös tulajdonú ház birtokosainak?

2015. július 15., 09:36 , 757. szám

„A férjem tulajdonába került öröklés útján egy családi ház egynegyede. Az épület többi része a nagynénje (az elhunyt lánya) tulajdonában van. Jelenleg albérletben lakunk, ezért szeretnénk beköltözni az örökölt házba, a nagynéni azonban nem engedi. El akarja adni a saját házrészét, s azt állítja, hogy erre nem lesz lehetősége, ha mi odaköltözünk. Kérem, árulja el, jogunkban áll-e beköltözni a házba? Van-e lehetőség arra, hogy kivásároljuk a nagynéni házrészét (persze csak részletre, a teljes összeget nem tudnánk egyszerre előteremteni)? Jogában áll a nagynéninek eladni a saját házrészét akkor, ha mi is ott lakunk?”

Tovább »

Felhívás!

2015. július 15., 09:35 , 757. szám

A „málenykij robotra”, a Gulag táboraiba és a donbászi munkaszolgálatra történő deportálások eseményeinek minél teljesebb feltárása érdekében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézete kutatást indított, melynek célja az elhurcolásokkal kapcsolatos azon emlékiratok, lágernaplók, feljegyzések, levelek összegyűjtése, amelyeket az elhurcoltak akár lágerbéli tartózkodásuk idején, akár a hazatérés után jegyeztek le.

Tovább »

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye

2015. július 15., 09:35 , 757. szám

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy átutalásra került a kapcsolattartási támogatás összege.

Tovább »

Az atkák

2015. július 15., 09:31 , 757. szám

Az atkák szúró-szívó szájszervű, gyorsan fejlődő kártevők. Nagyságuk 0,5 mm és 0,2 mm közötti. A zöldségféléken elsősorban a takácsatka okoz károkat. A takácsatka mellett a növényházi paprikatermesz-tésben a szélesatka is veszélyes kártevő lehet.

Tovább »

Jubileumi tábor Péterfalván

2015. július 15., 09:18 , 757. szám

20. alkalommal került megrendezésre július 5. és 12. között az Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor Péterfalván a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Tiszapéterfalvi Zeneiskola és a Pál család szervezésében.

Tovább »

Tanítványok tanítanak

2015. július 15., 09:14 , 757. szám
„Megfogni” a népzene iránt érdeklődőket – Pál István Szalonna ismerteti a mesterkurzust

Múlt, jelen, jövő a kárpátaljai népzene és néptánc oktatásában címmel tartottak konferenciát július 8-án a Tiszapéterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskolában az idén 20. alkalommal megrendezett Ének-, zene-, néptánc- és kézművestábor keretében azon személyek részvételével, akik nagyban kivették részüket vidékünkön a folklór megőrzéséért, átörökítéséért folytatott munkában.

Tovább »

Félidőben nagybégányi vezetés

2015. július 15., 09:09 , 757. szám

Az első kör utolsó, 11. fordulóját rendezték vasárnap a megyei labdarúgó-bajnokság első osztályában, amelynek programjából – nagy valószínűség szerint a hétvégi munkácsi események miatt – elmaradt a Munkácsi Sportiskola – Beregszász találkozó.

Tovább »

Elfogadták a képviselők a helyhatósági választási törvényt

2015. július 15., 08:50 , 757. szám

A Legfelsőbb Tanács kedden késő délután második olvasatban is elfogadta a helyhatósági választások megszervezését és lebonyolítását szabályozó új törvényt, amely nem teszi lehetővé választási tömörülések indulását, valamint azzal számol, hogy október 25-én a Donyec-medencének a harcok által érintett részein és a Krímen nem tartanak választásokat – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Tovább »