760. szám

2015. augusztus 5., 10:50 , 760. szám

Ukrajnában már a jogszabályokat is hamisítják?

„Ilyen még nem volt az ukrajnai választások történetében. Az új választási rendszert a kiírt választások előtt vezetik be, A helyhatósági választásokról törvény végleges szövegét pedig vakmerően és szégyentelenül a megállapított eljárást megkerülve javítgatják. Vagyis hamisítják”

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:46 , 760. szám

A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség határozottan tiltakozik a hadkiegészítő parancsnokság munkatársai által bevezetett törvénytelen módszerek ellen, melyeket az elmúlt hetekben a katonai behívók kézbesítése során alkalmaztak.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:44 , 760. szám

Már a vonaton is adnak át behívókat

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Kárpátalján az újabbnál újabb mozgósítási „módszerek” miatt.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:37 , 760. szám

Határ menti együttműködések és testvértelepülési kapcsolatok

A határ menti települések együttműködésének fejlesztése, kapcsolatainak erősítése, pályázati lehetőségek megvitatásának céljával tartottak kerekasztal-beszélgetést július 29-én a mezőgecsei Fazekas-panzióban.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:33 , 760. szám

Erősödik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, a KMKSZ ISZ

Az Ukrajnában jelenleg uralkodó politikai káosz, gazdasági helyzet és katonai konfliktus nehéz helyzetbe hozza Ukrajna lakosságát, és velük együtt az Ukrajnában élő kárpátaljai magyarságot. Ezek a sötét felhők nemcsak az idősebbeket érintik, hanem a fiatalokat is.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:28 , 760. szám

Hrinevics: A kisebbségi gyerekeknek nem anyanyelvként, hanem államnyelvként kell tanulniuk az ukránt

A nemzeti kisebbségi iskolások, többek között Kárpátalján is, nagyon rosszul beszélik az ukrán nyelvet – erről tanúskodnak a külső független értékelés (ZNO) eredményei.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:26 , 760. szám

Hogyan készülsz?

Huszonegyedik alkalommal került megrendezésre ebben az évben a Megmaradni ifjúsági találkozó a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet (GISZ) szervezésében, amelyet minden évben a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Magyar Esperesi Kerületének fiataljai, s természetesen minden

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:24 , 760. szám

Kellemesen eltöltött délután végén értékes nyeremények

Két internetes forduló után élő döntőben mérhették össze tudásukat, kreativitásukat és ügyességüket Beregszászban azok a kárpátaljai nagycsaládok, akik a legjobban szerepeltek a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által meghirdetett Ismerős (h)ősök magyar történelmi játékban.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:20 , 760. szám

Kárpát-medencei magyartanárok találkoztak

Július 27. és 31. között harmadik alkalommal rendezte meg a Rákóczi Szövetség a Kárpát-medencei magyartanárok találkozóját Gyöngyösön.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:17 , 760. szám

Marosvásárhelyiek világtalálkozója és verbunkverseny a Vásárhelyi Forgatagon

A marosvásárhelyiek III. világtalálkozóját és a II. Erdélyi legényes és verbunkversenyt is megszervezik az augusztus 26. és 30. között zajló Vásárhelyi Forgatag keretében.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:16 , 760. szám

Jövőre megduplázódik a külhonban szolgáló magyar lelkészek jövedelempótléka

A jövő évtől duplájára emelkedik a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek támogatása – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az erdélyi Máriaradnán, ahol a katolikus kegytemplom és volt ferences kolostor újraszentelésén, a ferences rendi múzeum megnyitásán vett részt.

Tovább »
2015. augusztus 5., 10:04 , 760. szám

Nem volt idő unatkozni

Az elmúlt héten sikeresen lezajlott a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (GJA) által most ötödik ízben megrendezett Jankovics Mária Alkotótábor és a Nagyberegi Népzenei és Néptánctábor.

Tovább »
Bőségzavar
2015. augusztus 5., 10:00 , 760. szám

Jót vagy szépet?

Új ruhaneműk, új cipő, táska, írószer, füzet… A tanévkezdés minden évben a szülők pénztárcájának réme, s legyünk őszinték: idén sincs ez másként.

Tovább »
2015. augusztus 5., 09:59 , 760. szám

Krisztusban szeretett testvéreim

Mai vasárnapunk rövid elmélkedésének alapja az egyházunk által kijelölt második olvasmány. A mai részlet Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írott leveléből való. Az apostol ezeket írja: „ Ne szomorítsátok meg Isten Szentlelkét, akivel meg vagytok jelölve a megváltás napjára.

Tovább »
2015. augusztus 5., 09:52 , 760. szám

Milyen helyzetben vannak a zöldségtermesztők és -feldolgozók?

Egy-két évvel ezelőtt a kárpátaljai zöldségkonzervgyárak termékeik nagy részét vagy éppen egészüket még a hatalmas orosz piacon értékesítették, szülőföldünk sok zöldségtermesztője pedig részben a zöldségkonzervgyáraknak adta el a termését.

Tovább »
Sajnovics János
2015. augusztus 5., 09:48 , 760. szám

Az összehasonlító nyelvészet egyik megalapozója

Az összehasonlító lingvisztika az a tudományág, mely a különböző nyelvek rokonságával, a nyelvcsaládok történelmével foglalkozik. A kutatások során pedig fény derülhet egymástól rég elszakadt nyelvek rokoni kapcsolatára is, melyek beszélői ma már meg sem értik egymást, mint például mi, magyarok és a tőlünk évezredekkel ezelőtt elvált finnugor népek képviselői, ám különböző grammatikai jellegzetességek mégis arra utalnak, hogy nyelveink közös tőből származnak.

Tovább »
2015. augusztus 5., 09:44 , 760. szám

Ady Endre: Szent Margit legendája

Vallott nekem a Nyulak-szigete
Regék halk éjén. Íme, a titok:
Királyi atyja klastromba veté
Legendák szűzét, fehér Margitot.

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:59 , 760. szám

Három szoba – öt tulajdonos

Öten örököltünk egy háromszobás lakást. Hárman túladnánk a saját részünkön, ketten megtartanák az ingatlant maguknak. Az utóbbiak szívesen kivásárolnák a mi részünket, de jelenleg még nincs elegendő pénzük ehhez, s azt kérik, várjunk. Ezzel kapcsolatban két kérdésem volna.

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:55 , 760. szám

Körülkeríthető-e a földrészleg?

„Kárt okoz, hogy az út melletti földrészlegemen folyton átvágnak az arra járók és az állatok. Arra gondoltam, hogy körbekeríthetném a területet egy egyszerű kerítéssel, amely eltérítené a járókelőket, de az egyik szomszédom azt mondja, hogy ehhez nincs jogom. Valóban tilos a mezőn kerítést emelni?”

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:54 , 760. szám

Van-e törvény a csalókra?

Ungvári járási olvasónk levelében arról számol be, miként vált egy banki hitel kapcsán csalók áldozatává, s nehezményezi, hogy sem a rendőrség, sem az ügyészség nem szolgáltatott számára igazságot.

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:52 , 760. szám

A magas koleszterinszint veszélyei

Koleszterinszintünk jelentős hatással van életminőségünkre, hiszen jelentős mértékben ezen anyagtól függ szervezetünk „motorjának”, vagyis szívünknek, továbbá tudatunk otthonának, agyunknak az egészsége.

Tovább »
Hirosima központja az atomtámadás után
2015. augusztus 5., 08:43 , 760. szám

Háborús bűnök és vétlen áldozatok

Hetven évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-a reggelén három amerikai harci repülőgép tűnt fel egy japán nagyváros, Hirosima egén. Egyikük, az Enola Gay B–29-es nehézbombázó 8 óra 15 perc 17 másodperckor kioldott egy több mint 4 tonna súlyú bombát, mely hatszáz méterre a felszíntől felrobbant.

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:41 , 760. szám

Badaló játék nélkül jutott a kupadöntőbe

Az első mérkőzésen elért idegenbeli 5-1-es győzelmet követően Badaló játék nélkül jutott be a beregszászi járási labdarúgókupa szeptemberi döntőjébe.

Tovább »
2015. augusztus 5., 08:36 , 760. szám

Tisztes vereség a Sahtar vendégeként

Közel egy órán keresztül tudta tartani a gól nélküli állást az Ungvári Hoverla labdarúgócsapata az ukrán Premjer Liga 3.

Tovább »
2015. augusztus 4., 11:54 , 760. szám

Újabb kárpátaljai áldozata van az ATO-nak

A munkácsi 128-as hegyilövész dandár két katonája esett el a terrorellenes művelet térségében, egyikük kárpátaljai – jelentette a Zakarpattya Online.

Tovább »
2015. augusztus 4., 10:53 , 760. szám

Behívót kapnak, akik jelentkeznek az új rendőrségbe?

Musztafa Najem parlamenti képviselő, a Petro Porosenko Blokkja frakcióvezető-helyettese Facebook-bejegyzésében tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint katonai behívót kapnának az ATO-ba azok, akik jelentkeznek az új nemzeti rendőrségbe, melynek most folyik a toborzása a régiókban

Tovább »
2015. augusztus 3., 17:52 , 760. szám

Elindult a Kárpát-medencei szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program

Mindent meg kell tenni a szórványban a magyarság fogyásának megállításáért, és adott esetben ennek a folyamatnak a visszájára fordításáért – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Kárpát-medencei szórványmagyarságot segítő Petőfi

Tovább »
2015. július 30., 09:47 , 760. szám

Festékkel kenték össze a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzatát

Ismeretlenek barna színű festékkel összekenték a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatát – jelentette szerdán a romániai magyar média. Vélhetően keddről szerdára virradóra rongálták meg a szobrot, több romániai magyar portál is beszámolt róla.

Tovább »