Avakov szélnek eresztene minden bírót

2015. október 29., 16:34

Arszen Avakov belügyminiszter a bíróságok feloszlatása, új bírák toborzása mellett foglalt állást – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A portál szerint a tárcavezető egyik Facebook-bejegyzésében írt erről, arra az olvasói felvetésre reagálva, miszerint nincs haladás a Hennagyij Kernesz harkivi polgármester ellen folyó eljárásban.

„Miért nem vagyok bíró, hanem csak miniszter, aki átadott a bíróságnak minden bizonyítékot és a vádemeléssel lezárt ügyet? … Azért, mert a bíróságokat fel kell oszlatni és újratoborozni, ahogyan a rendőrségen csináljuk” – írta.

Korábban az Ukrajinszka Pravda jelentette, a Velencei Bizottság a készülő ukrajnai bírósági reform kapcsán úgy foglalt állást, „valamennyi bíró elbocsátása az olyan kivételes esetektől eltekintve, mint az alkotmányos rend változása, nem felel meg az európai normáknak és a jogállamiság elvének”. „Ugyanakkor ez nem zárja ki a bírói testület megújítását egyes bíróságok átszervezésének, valamint minden bíró szakmai, etikai és feddhetetlenségi minősítésének mechanizmusai révén, ami egybeesik az (ukrajnai) Alkotmányozó Bizottság álláspontjával” – olvasható egyebek mellett a testület állásfoglalásában.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)