920. szám

Törvény van, de…

2018. szeptember 9., 18:39 , 920. szám

Országunk határátkelőin nyugodtan ki lehetne tenni a következő feliratú táblát: „Üdvözöljük Ukrajnában, a szemét országában.” Ugyanis államunk területének egy hetedét – 43 ezer négyzetkilométert, ami nagyjából akkora terület, mint egész Dánia! – legális szeméttelepek „birtokolják”.

Tovább »

Hencidától Boncidáig - Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek

2018. szeptember 9., 12:16 , 920. szám

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdeti első, határokon és felnőtt generációkon átívelő népmesemondó versenyét. A versenyre a 18 év feletti pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek.

Tovább »

A külföldi munkavállalás veszélyeiről

2018. szeptember 9., 11:31 , 920. szám

„Fiam nagyon jó ajánlatot kapott egy itteni munkaközvetítőtől, és Spanyolországba készül dolgozni. Örülök, hogy el tud helyezkedni, de manapság annyit hallani a külföldön munkát vállalókra leselkedő veszélyekről! Kérem, adjon tanácsot: miként kerülhetnénk el, hogy becsapják a fiamat, hogy valahol a távolban rabszolgamunkára kényszerítsék?”

Tovább »

Elkezdődött a bázisiskolák felújítása

2018. szeptember 8., 18:38 , 920. szám
A Nagydobronyi Középiskola

Az új ukrán oktatási törvény a jövőben nagy hatással lesz a kárpátaljai magyar tannyelvű intézményi hálózatra. Olyan előírásokat tartalmaz, amelyek számos iskola bezárásához vezethetnek. Lesznek olyan oktatási intézmények, melyeket lefokozhatnak, amennyiben nem felelnek meg az előírásoknak, vagy összevonják őket más, legközelebbi ukrán oktatási intézménnyel. 

Tovább »

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány hallgatói ösztöndíjat hirdet

2018. szeptember 8., 14:53 , 920. szám

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány hallgatói ösztöndíjat hirdet a II.

Tovább »

Megsemmisíthető a színlelt szerződés?

2018. szeptember 8., 10:22 , 920. szám

„Öreg ismerősömnek azt tanácsolták, hogy ne eltartási szerződést kössön az őt ápoló fiatal házaspárral – akik egyébként a távoli rokonai –, hanem ajándékozási szerződéssel hagyja rájuk a házát, mert állítólag csak így biztosítható, hogy utólag, azaz a bácsi halála után, a többi rokon ne támadja meg az eltartási szerződést.

Tovább »

Az ukrán Torgyán is elnök szeretne lenni

2018. szeptember 7., 21:29 , 920. szám

Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt vezére nem hétköznapi figurája az ukrán politikai életnek. Voltak idők, amikor Vla­gyimir Zsirinovszkijhoz, az orosz populista politikushoz hasonlították, ám ezt az összevetést ma már nyilván nem vállalná. 

Tovább »

„Az ukrán állam nem törődik a gyerekekkel és a szüleikkel”

2018. szeptember 6., 13:40 , 920. szám

Az a bizonyos iskolatáska nem csak az ismert kedves hangulatú, örökzöld dalban nehéz. Átvitt értelemben ugyanis az „iskolatáska” – a tanszerek, az iskolatáska, a tanuló sportruházatának, sportcipőjének, egyéb ruhaneműinek, lábbelijeinek a beszerzése – vagyis a gyerek beiskolázása is igencsak nehéz, és nagyon megterheli a családi költségvetéseket…

Tovább »

Új egészségügyi normák az iskolákban

2018. szeptember 6., 12:32 , 920. szám

Tizenhét év után megváltozhatnak az iskolai oktatás egészségügyi normái – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Zsittya az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatára való hivatkozással.

Tovább »

Politikai szezonkezdés az elnökválasztás jegyében

2018. szeptember 5., 20:56 , 920. szám

A nyári szünetet követően kedden ismét összeült az Ukrán Legfelső Tanács, kezdetét vette a IX. ülésszak. A parlamentnek számos fontos kérdésben kellene határoznia, sokan azonban attól tartanak, hogy a törvényhozás munkájára túlságosan is rányomja majd bélyegét a 2019 márciusában esedékes elnökválasztás.

Tovább »

A tanárok a legfontosabbat, a jövőt készítik elő

2018. szeptember 5., 16:21 , 920. szám

Míg a főiskola hagyományosan a beregszászi református templomban, az intézmény Felsőfokú Szakképzési Intézete immár másodszor tartotta a római katolikus templomban, a város legősibb templomában tanévnyitó ünnepségét.

Tovább »

Emlék a Pálóczi Horváth családnak

2018. szeptember 5., 14:16 , 920. szám

Az Ungvárhoz közeli Bátfán közösségi házat alakítottak ki a község XIV. században épült református temploma és 1825-ben már állt parókiája között található egykori magtárépületből. 

Tovább »

Ünnepélyes oklevélátadás falusi vendéglátóknak

2018. szeptember 5., 13:08 , 920. szám

Hétfőn, szeptember 3-án Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában került sor a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyam oklevélátadására.

Tovább »

Felavatták Erkel Ferenc miniszobrát Ungváron

2018. szeptember 5., 11:36 , 920. szám

Ungvár város történetében szép hagyománya van a miniszobrok avatásának. Szeptember 1-jén Magyarország Ungvári Főkonzulátusának kezdeményezésére az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola homlokzatán Erkel Ferenc halálának 125. évfordulója alkalmából felavatták a zeneszerző miniszobrát.

Tovább »

„Minden tanévkezdés hajóba szállást jelent”

2018. szeptember 5., 10:56 , 920. szám

Szülőföldünkön négy, diákjaik számára keresztyén szellemiségű nevelést és magas szintű oktatást nyújtó középfokú tanintézetet működtet a Kárpátaljai Református Egyházkerület: a Nagydobronyi Református Líceumot, a Nagyberegi Református Líceumot, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceumot, valamint a Tiszapéterfalvai Református Líceumot. 

Tovább »

Kányádi Sándor: Öreg iskola ünnepére

2018. szeptember 5., 10:49 , 920. szám

bennünk is vásnak a lépcsők

bennünk is öregednek-

újulnak a falak

 

halálunkig halljuk a csengőt

nyelvünk magányos

márvány-tenger partján

milliom rodostóban

zágont

 

dúlások

üszkös falak

karantén

Tovább »

Főügyészből festőművész

2018. szeptember 5., 10:24 , 920. szám

Pénteken, augusztus 31-én Magyarország Ungvári Főkonzulátusán újabb kortárs kárpátaljai festő kiállítása nyílt meg. Ezúttal Orosz József mutatkozik be.

Tovább »

Grezsa István: Időarányosan halad az óvoda­fejlesztési program a Felvidéken

2018. szeptember 5., 10:14 , 920. szám

Időarányosan halad az óvodafejlesztési program a Felvidéken, és azt örvendetes jelenségek kísérik – jelentette ki Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Albáron, ahol átadta a program keretében felújított magyar nyelvű óvodá

Tovább »

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki magyar elsősök

2018. szeptember 5., 10:03 , 920. szám

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt pénteken a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségén Bácskossuthfalván és Csantavéren.

Tovább »

Sportnap a beregszászi járási mozgáskorlátozottak klubjában

2018. szeptember 5., 09:51 , 920. szám

A napokban tartották a Beregszászi Járási Mozgáskorlátozottak Egyesületének (BJME) hagyományos sportversenyét, amelyet minden évben a sportolók világnapja tiszteletére rendeznek.

Tovább »

A legolcsóbban termeszthető gyümölcsféle: a mogyoró (IV.)

2018. szeptember 5., 09:29 , 920. szám

A mogyoró védelme során viszonylag kevés kártevővel és kórokozóval kell számolnunk. Növényállományunkat viszonylag könnyen és olcsón megvédhetjük ellenük – ezért is tekinthető a legolcsóbban fenntartható gyümölcsültetvénynek. 

Tovább »

Zaharcsenko halála: ürügy a rendezés elodázására?

2018. szeptember 5., 09:27 , 920. szám

Augusztus 31-én egy donyecki kávéházban elkövetett pokolgépes merényletben életét vesztette Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezető.

Tovább »

Kézműveskedés, trambulin és lovaglás...

2018. szeptember 5., 08:56 , 920. szám

Ötödik alkalommal szervezett gyermeknapot a KMKSZ Téglási Alapszervezete a Téglási Kultúrház előtti téren. A rendezvényen kulturális műsorral szórakoztatták a Téglási Magyar Hagyományőrző Társaság műkedvelő csoportjai a gyerekeket, szüleiket és nagyszüleiket, akiket aztán számos játék, érdekes kézműves-foglalkozás és lovaglási lehetőség is várt.

Tovább »

Otthonában kapott ki a listavezető

2018. szeptember 5., 08:31 , 920. szám

A hazai pályán Kígyóstól elszenvedett egygólos vereség az első helyének elvesztésébe került Zápszonynak a beregszászi járási labdarúgó-bajnokságban, miután az üldöző Újlak Bátyúban tudott nyerni és így a Tisza-parti alakulat a tabella élére ugrott.

Tovább »

Nagyszőlős tovább folytatja menetelését

2018. szeptember 5., 08:22 , 920. szám

Egyetlen hazai siker született a megyei élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának mérkőzésein, amelyen a listavezető Nagyszőlős gólzáporos meccsen győzte le Rahót.

Tovább »

Hazai pályán ikszelt Minaj

2018. szeptember 5., 08:15 , 920. szám

A másodosztály középmezőnyében szereplő FC Mikolajiv lesz az ellenfele Minajnak az Ukrán Labdarúgókupa következő fordulójában, amelyet már a legjobb 16 közé jutásért vívnak meg a csapatok. 

Tovább »

21 év után nyert ismét Kijevben a Kárpáti

2018. szeptember 5., 08:07 , 920. szám

Pocsék hetet zárt a Dinamo Kijev, hiszen a fővárosiak előbb a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában az Ajax ellen ikszeltek hazai pályán, ami nem volt elég a továbbjutáshoz, majd vasárnap a bajnokságban is elszenvedték első vereségüket.

Tovább »

Honismereti kiránduláson a KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezetének tagjai

2018. szeptember 5., 08:00 , 920. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Sárosoroszi Alapszervezete – élén Hiába András elnökkel – honismereti kirándulást szervezett augusztus 30-án.

Tovább »

Magyarországra mosolygott a Janus-arcú ukrán külpolitika

2018. szeptember 4., 22:13 , 920. szám

A nyár mit sem változtatott Ukrajna és Magyarország viszonyán. Nyoma sincs a két ország közötti közeledésnek, miközben az ukrán sajtóban továbbra is napirenden van Magyarország lejáratása.

Tovább »

A közönség is énekelte a nagyáriát

2018. szeptember 4., 21:48 , 920. szám

Első ízben mutatta be a Magyar Állami Operaház Erkel Ferenc leghíresebb operáját, a Bánk bánt Beregszászban. Az erre az alkalomra anyaországi támogatásból felújított Beregszászi Arénában – korábbi nevén Beregszászi Amfiteátrumban – közel háromezer néző látta az ingyenes előadást, amely különleges változatban, koncertszerű formában, hagyományosan tenor főhőssel szólalt meg, két felvonásban.

Tovább »

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”

2018. szeptember 4., 12:04 , 920. szám

Szeptember 3-án került sor a Guti Általános Iskola tanévnyitó ünnepségére, amelyen a főszerep – mint mindenhol – az óvodát elhagyó és az első osztályt elkezdő, új, ismeretlen és élményekkel teli útra lépő kisiskolásoké volt.

Tovább »

Évente közel egymilliónyian hagyják el Ukrajnát

2018. szeptember 4., 09:25 , 920. szám

Közel egymillió polgár hagyja el Ukrajnát évente – hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az ICTV televízió Szvoboda szlova (A szólás szabadsága) című műsorában, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

Tovább »

Kárpátalján 70 tanuló kapott tanszercsomagot

2018. szeptember 3., 16:21 , 920. szám

A budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! akciójának eredményeként Magyarországon 1000, míg Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban összesen 330 tanuló részesül az iskolakezdéshez szükséges tanszerekből álló segélycsomagban.

Tovább »

Tovább drágul a kenyér

2018. szeptember 3., 11:55 , 920. szám

Egy év alatt – 2017 júliusától 2018 júliusáig – az úgynevezett „szociális”, azaz a kisjövedelműek által leggyakrabban vásárolt fehér kenyér országosan átlagosan 28%-kal, azaz 3,4 hrivnyával drágult. Ez év végéig további, akár a 10%-ot is elérő áremelkedés várható.

Tovább »

Nagygyűlést tartottak az Ung-parti sétány védelmezői

2018. szeptember 3., 09:43 , 920. szám

Ungváron nagygyűlést tartottak vasárnap a Függetlenség part és az ottani hársfasor védelmében – jelentette a Zakarpattya Online.

Tovább »

Újabb kárpátaljai vesztette életét Kelet-Ukrajnában

2018. szeptember 2., 15:59 , 920. szám

Ismét szomorú hír érkezett megyénkbe. A kelet-ukrajnai harcok övezetében életét vesztette egy ökörmezői (Mizshirja) járási lakos.

Tovább »

Hatalmas robbanás a Beregszászi járásban

2018. szeptember 2., 14:00 , 920. szám

Vasárnap, szeptember 2-án reggel 9 óra körül hatalmas robbanás történt a beregszászi járási Nagybaktán (Velika Bakta). A robbanás következtében egy lakóház teljes egészében lerombolódott, a házat bérlő 56 éves férfi megsérült. Őt kórházban ápolják, nincs életveszélyben.

Tovább »

Szemetesautó gázolt halálra egy járókelőt

2018. szeptember 1., 13:45 , 920. szám

Pénteken, augusztus 31-én reggel 9 óra 50 perckor érkezett a telefonos bejelentés a rendőrség ügyeleti részlegére arról, hogy közúti baleset történt. A munkácsi járási Nagylucskán (Veliki Lucski) egy MAN márkájú gépjármű elgázolt egy gyalogost.

Tovább »

Egy hét alatt több mint 500-an betegedtek meg kanyaróban

2018. augusztus 30., 09:27 , 920. szám

A 2018-as esztendő 34. hetében Ukrajnában 538-an – 245 felnőtt és 293 gyermek – betegedtek meg kanyaróban. Ez 12,5%-kal kevesebb, mint az előző héten.

Tovább »