920. szám

2018. szeptember 9., 18:39 , 920. szám

Törvény van, de…

Országunk határátkelőin nyugodtan ki lehetne tenni a következő feliratú táblát: „Üdvözöljük Ukrajnában, a szemét országában.” Ugyanis államunk területének egy hetedét – 43 ezer négyzetkilométert, ami nagyjából akkora terület, mint egész Dánia! – legális szeméttelepek „birtokolják”.

Tovább »
2018. szeptember 9., 12:16 , 920. szám

Hencidától Boncidáig - Kárpát-medencei népmesemondó verseny felnőtteknek

A Hagyományok Háza Hencidától Boncidáig címmel meghirdeti első, határokon és felnőtt generációkon átívelő népmesemondó versenyét. A versenyre a 18 év feletti pályázók 2018. október 10-ig jelentkezhetnek.

Tovább »
2018. szeptember 9., 11:31 , 920. szám

A külföldi munkavállalás veszélyeiről

„Fiam nagyon jó ajánlatot kapott egy itteni munkaközvetítőtől, és Spanyolországba készül dolgozni. Örülök, hogy el tud helyezkedni, de manapság annyit hallani a külföldön munkát vállalókra leselkedő veszélyekről! Kérem, adjon tanácsot: miként kerülhetnénk el, hogy becsapják a fiamat, hogy valahol a távolban rabszolgamunkára kényszerítsék?”

Tovább »
A Nagydobronyi Középiskola
2018. szeptember 8., 18:38 , 920. szám

Elkezdődött a bázisiskolák felújítása

Az új ukrán oktatási törvény a jövőben nagy hatással lesz a kárpátaljai magyar tannyelvű intézményi hálózatra. Olyan előírásokat tartalmaz, amelyek számos iskola bezárásához vezethetnek. Lesznek olyan oktatási intézmények, melyeket lefokozhatnak, amennyiben nem felelnek meg az előírásoknak, vagy összevonják őket más, legközelebbi ukrán oktatási intézménnyel. 

Tovább »
2018. szeptember 8., 14:53 , 920. szám

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány hallgatói ösztöndíjat hirdet

A Pro Agricultura Carpatika Alapítvány hallgatói ösztöndíjat hirdet a II.

Tovább »
2018. szeptember 8., 10:22 , 920. szám

Megsemmisíthető a színlelt szerződés?

„Öreg ismerősömnek azt tanácsolták, hogy ne eltartási szerződést kössön az őt ápoló fiatal házaspárral – akik egyébként a távoli rokonai –, hanem ajándékozási szerződéssel hagyja rájuk a házát, mert állítólag csak így biztosítható, hogy utólag, azaz a bácsi halála után, a többi rokon ne támadja meg az eltartási szerződést.

Tovább »
2018. szeptember 7., 21:29 , 920. szám

Az ukrán Torgyán is elnök szeretne lenni

Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt vezére nem hétköznapi figurája az ukrán politikai életnek. Voltak idők, amikor Vla­gyimir Zsirinovszkijhoz, az orosz populista politikushoz hasonlították, ám ezt az összevetést ma már nyilván nem vállalná. 

Tovább »
2018. szeptember 6., 13:40 , 920. szám

„Az ukrán állam nem törődik a gyerekekkel és a szüleikkel”

Az a bizonyos iskolatáska nem csak az ismert kedves hangulatú, örökzöld dalban nehéz. Átvitt értelemben ugyanis az „iskolatáska” – a tanszerek, az iskolatáska, a tanuló sportruházatának, sportcipőjének, egyéb ruhaneműinek, lábbelijeinek a beszerzése – vagyis a gyerek beiskolázása is igencsak nehéz, és nagyon megterheli a családi költségvetéseket…

Tovább »
2018. szeptember 6., 12:32 , 920. szám

Új egészségügyi normák az iskolákban

Tizenhét év után megváltozhatnak az iskolai oktatás egészségügyi normái – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Zsittya az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatára való hivatkozással.

Tovább »
2018. szeptember 5., 20:56 , 920. szám

Politikai szezonkezdés az elnökválasztás jegyében

A nyári szünetet követően kedden ismét összeült az Ukrán Legfelső Tanács, kezdetét vette a IX. ülésszak. A parlamentnek számos fontos kérdésben kellene határoznia, sokan azonban attól tartanak, hogy a törvényhozás munkájára túlságosan is rányomja majd bélyegét a 2019 márciusában esedékes elnökválasztás.

Tovább »
2018. szeptember 5., 16:21 , 920. szám

A tanárok a legfontosabbat, a jövőt készítik elő

Míg a főiskola hagyományosan a beregszászi református templomban, az intézmény Felsőfokú Szakképzési Intézete immár másodszor tartotta a római katolikus templomban, a város legősibb templomában tanévnyitó ünnepségét.

Tovább »
2018. szeptember 5., 14:16 , 920. szám

Emlék a Pálóczi Horváth családnak

Az Ungvárhoz közeli Bátfán közösségi házat alakítottak ki a község XIV. században épült református temploma és 1825-ben már állt parókiája között található egykori magtárépületből. 

Tovább »
2018. szeptember 5., 13:08 , 920. szám

Ünnepélyes oklevélátadás falusi vendéglátóknak

Hétfőn, szeptember 3-án Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában került sor a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyam oklevélátadására.

Tovább »
2018. szeptember 5., 11:36 , 920. szám

Felavatták Erkel Ferenc miniszobrát Ungváron

Ungvár város történetében szép hagyománya van a miniszobrok avatásának. Szeptember 1-jén Magyarország Ungvári Főkonzulátusának kezdeményezésére az Ungvári Gyermek Művészeti Iskola homlokzatán Erkel Ferenc halálának 125. évfordulója alkalmából felavatták a zeneszerző miniszobrát.

Tovább »
2018. szeptember 5., 10:56 , 920. szám

„Minden tanévkezdés hajóba szállást jelent”

Szülőföldünkön négy, diákjaik számára keresztyén szellemiségű nevelést és magas szintű oktatást nyújtó középfokú tanintézetet működtet a Kárpátaljai Református Egyházkerület: a Nagydobronyi Református Líceumot, a Nagyberegi Református Líceumot, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceumot, valamint a Tiszapéterfalvai Református Líceumot. 

Tovább »
2018. szeptember 5., 10:49 , 920. szám

Kányádi Sándor: Öreg iskola ünnepére

bennünk is vásnak a lépcsők

bennünk is öregednek-

újulnak a falak

 

halálunkig halljuk a csengőt

nyelvünk magányos

márvány-tenger partján

milliom rodostóban

zágont

 

dúlások

üszkös falak

karantén

Tovább »
2018. szeptember 5., 10:24 , 920. szám

Főügyészből festőművész

Pénteken, augusztus 31-én Magyarország Ungvári Főkonzulátusán újabb kortárs kárpátaljai festő kiállítása nyílt meg. Ezúttal Orosz József mutatkozik be.

Tovább »
2018. szeptember 5., 10:14 , 920. szám

Grezsa István: Időarányosan halad az óvoda­fejlesztési program a Felvidéken

Időarányosan halad az óvodafejlesztési program a Felvidéken, és azt örvendetes jelenségek kísérik – jelentette ki Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a felvidéki Albáron, ahol átadta a program keretében felújított magyar nyelvű óvodá

Tovább »
2018. szeptember 5., 10:03 , 920. szám

Tanszercsomagot kaptak a délvidéki magyar elsősök

A magyar nyelvű oktatás megmaradásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár múlt pénteken a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségén Bácskossuthfalván és Csantavéren.

Tovább »
2018. szeptember 5., 09:51 , 920. szám

Sportnap a beregszászi járási mozgáskorlátozottak klubjában

A napokban tartották a Beregszászi Járási Mozgáskorlátozottak Egyesületének (BJME) hagyományos sportversenyét, amelyet minden évben a sportolók világnapja tiszteletére rendeznek.

Tovább »
2018. szeptember 5., 09:29 , 920. szám

A legolcsóbban termeszthető gyümölcsféle: a mogyoró (IV.)

A mogyoró védelme során viszonylag kevés kártevővel és kórokozóval kell számolnunk. Növényállományunkat viszonylag könnyen és olcsón megvédhetjük ellenük – ezért is tekinthető a legolcsóbban fenntartható gyümölcsültetvénynek. 

Tovább »
2018. szeptember 5., 09:27 , 920. szám

Zaharcsenko halála: ürügy a rendezés elodázására?

Augusztus 31-én egy donyecki kávéházban elkövetett pokolgépes merényletben életét vesztette Olekszandr Zaharcsenko kelet-ukrajnai szakadár vezető.

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:56 , 920. szám

Kézműveskedés, trambulin és lovaglás...

Ötödik alkalommal szervezett gyermeknapot a KMKSZ Téglási Alapszervezete a Téglási Kultúrház előtti téren. A rendezvényen kulturális műsorral szórakoztatták a Téglási Magyar Hagyományőrző Társaság műkedvelő csoportjai a gyerekeket, szüleiket és nagyszüleiket, akiket aztán számos játék, érdekes kézműves-foglalkozás és lovaglási lehetőség is várt.

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:31 , 920. szám

Otthonában kapott ki a listavezető

A hazai pályán Kígyóstól elszenvedett egygólos vereség az első helyének elvesztésébe került Zápszonynak a beregszászi járási labdarúgó-bajnokságban, miután az üldöző Újlak Bátyúban tudott nyerni és így a Tisza-parti alakulat a tabella élére ugrott.

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:22 , 920. szám

Nagyszőlős tovább folytatja menetelését

Egyetlen hazai siker született a megyei élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának mérkőzésein, amelyen a listavezető Nagyszőlős gólzáporos meccsen győzte le Rahót.

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:15 , 920. szám

Hazai pályán ikszelt Minaj

A másodosztály középmezőnyében szereplő FC Mikolajiv lesz az ellenfele Minajnak az Ukrán Labdarúgókupa következő fordulójában, amelyet már a legjobb 16 közé jutásért vívnak meg a csapatok. 

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:07 , 920. szám

21 év után nyert ismét Kijevben a Kárpáti

Pocsék hetet zárt a Dinamo Kijev, hiszen a fővárosiak előbb a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában az Ajax ellen ikszeltek hazai pályán, ami nem volt elég a továbbjutáshoz, majd vasárnap a bajnokságban is elszenvedték első vereségüket.

Tovább »
2018. szeptember 5., 08:00 , 920. szám

Honismereti kiránduláson a KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezetének tagjai

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Sárosoroszi Alapszervezete – élén Hiába András elnökkel – honismereti kirándulást szervezett augusztus 30-án.

Tovább »
2018. szeptember 4., 22:13 , 920. szám

Magyarországra mosolygott a Janus-arcú ukrán külpolitika

A nyár mit sem változtatott Ukrajna és Magyarország viszonyán. Nyoma sincs a két ország közötti közeledésnek, miközben az ukrán sajtóban továbbra is napirenden van Magyarország lejáratása.

Tovább »
2018. szeptember 4., 21:48 , 920. szám

A közönség is énekelte a nagyáriát

Első ízben mutatta be a Magyar Állami Operaház Erkel Ferenc leghíresebb operáját, a Bánk bánt Beregszászban. Az erre az alkalomra anyaországi támogatásból felújított Beregszászi Arénában – korábbi nevén Beregszászi Amfiteátrumban – közel háromezer néző látta az ingyenes előadást, amely különleges változatban, koncertszerű formában, hagyományosan tenor főhőssel szólalt meg, két felvonásban.

Tovább »
2018. szeptember 4., 12:04 , 920. szám

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”

Szeptember 3-án került sor a Guti Általános Iskola tanévnyitó ünnepségére, amelyen a főszerep – mint mindenhol – az óvodát elhagyó és az első osztályt elkezdő, új, ismeretlen és élményekkel teli útra lépő kisiskolásoké volt.

Tovább »
2018. szeptember 4., 09:25 , 920. szám

Évente közel egymilliónyian hagyják el Ukrajnát

Közel egymillió polgár hagyja el Ukrajnát évente – hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az ICTV televízió Szvoboda szlova (A szólás szabadsága) című műsorában, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

Tovább »
2018. szeptember 3., 16:21 , 920. szám

Kárpátalján 70 tanuló kapott tanszercsomagot

A budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! akciójának eredményeként Magyarországon 1000, míg Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban összesen 330 tanuló részesül az iskolakezdéshez szükséges tanszerekből álló segélycsomagban.

Tovább »
2018. szeptember 3., 11:55 , 920. szám

Tovább drágul a kenyér

Egy év alatt – 2017 júliusától 2018 júliusáig – az úgynevezett „szociális”, azaz a kisjövedelműek által leggyakrabban vásárolt fehér kenyér országosan átlagosan 28%-kal, azaz 3,4 hrivnyával drágult. Ez év végéig további, akár a 10%-ot is elérő áremelkedés várható.

Tovább »
2018. szeptember 3., 09:43 , 920. szám

Nagygyűlést tartottak az Ung-parti sétány védelmezői

Ungváron nagygyűlést tartottak vasárnap a Függetlenség part és az ottani hársfasor védelmében – jelentette a Zakarpattya Online.

Tovább »
2018. szeptember 2., 15:59 , 920. szám

Újabb kárpátaljai vesztette életét Kelet-Ukrajnában

Ismét szomorú hír érkezett megyénkbe. A kelet-ukrajnai harcok övezetében életét vesztette egy ökörmezői (Mizshirja) járási lakos.

Tovább »
2018. szeptember 2., 14:00 , 920. szám

Hatalmas robbanás a Beregszászi járásban

Vasárnap, szeptember 2-án reggel 9 óra körül hatalmas robbanás történt a beregszászi járási Nagybaktán (Velika Bakta). A robbanás következtében egy lakóház teljes egészében lerombolódott, a házat bérlő 56 éves férfi megsérült. Őt kórházban ápolják, nincs életveszélyben.

Tovább »
2018. szeptember 1., 13:45 , 920. szám

Szemetesautó gázolt halálra egy járókelőt

Pénteken, augusztus 31-én reggel 9 óra 50 perckor érkezett a telefonos bejelentés a rendőrség ügyeleti részlegére arról, hogy közúti baleset történt. A munkácsi járási Nagylucskán (Veliki Lucski) egy MAN márkájú gépjármű elgázolt egy gyalogost.

Tovább »
2018. augusztus 30., 09:27 , 920. szám

Egy hét alatt több mint 500-an betegedtek meg kanyaróban

A 2018-as esztendő 34. hetében Ukrajnában 538-an – 245 felnőtt és 293 gyermek – betegedtek meg kanyaróban. Ez 12,5%-kal kevesebb, mint az előző héten.

Tovább »