795. szám

Ortutay Elemér emlékév

2016. április 12., 16:42 , 795. szám

„Hozzátok fordulok, kedves barátaim, hogy majd… 10-20-30 év múlva tegyetek tanúságot, hogy szülőföldünkön, Kárpátalján voltak és éltek férfiak, akiknek fontosabb volt a becsületük, mint hitvány életük. S ezért hitüket, nemzetüket, meggyőződésüket áruba nem bocsátották.”

Tovább »

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány közleménye

2016. április 6., 11:05 , 795. szám

Az egészségügyi dolgozók 2015-ös pályázatának valamennyi támogatottja részére átutalásra került az összeg. A bankkártya, illetve a támogatás a megfelelő OTP-bankfiókban felvehető.

Tovább »

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2016. április 6., 10:58 , 795. szám

Bombariadóval kezdődött a Kárpátaljai Megyei Tanács harmadik ülésszakának első, keddi ülése. A névtelen bejelentés nyomán a tűzszerészek, a rendőrség és a többi szakszolgálat azonnal kivonult a Kárpátaljai Megyei Tanács és a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció közös otthonául szolgáló épülethez, s elrendelték a kiürítését.

Tovább »

Nem sikerül a koalícióalakítás

2016. április 6., 10:56 , 795. szám

A belpolitikai kényszer és a nyugati nyomás hatására egyre lázasabban, ám a külföldi úton tartózkodó Petro Porosenko távollétében változatlanul eredménytelenül folytak az elmúlt héten a tárgyalások a kormányválság rendezésének lehetséges módozatairól.

Tovább »

Biztató irányban – magyar összefogással

2016. április 6., 10:36 , 795. szám

Április 2-án Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aznapra elkészült átriumában tartotta XXVII. közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

Tovább »

Offshore-botrány: az ukrán elnök is érintett lehet

2016. április 6., 10:22 , 795. szám

Komoly vihart kavart az amúgy is hisztériára hajló ukrán belpolitikai életben, hogy Petro Porosenko elnök neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából a hétvégén kiszivárgott listán.

Tovább »

Kárpátaljáról – röviden

2016. április 6., 10:18 , 795. szám

Újabb utcákat neveztek át. A döntés, hogy a Donyec-medencei harcokban hősi halált halt katonákról nevezzenek el utcákat, azon a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációban megrendezett hétfői tanácskozáson született.

Tovább »

Nem bántam meg, hogy orvos lettem

2016. április 6., 10:11 , 795. szám

Fodó Sándor-díjjal ismerték el dr. Kovács Mária szürtei családorvos, korábbi ungvári járási gyermekgyógyász munkásságát, akivel munkahelyén, a Szürtei Családorvosi Rendelőben beszélgettünk hivatásáról, családjáról és az ukrajnai egészségügy helyzetéről.

Tovább »

Az RMDSZ választási regisztrációra biztatja a külföldön élő erdélyi magyarokat

2016. április 6., 10:02 , 795. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra biztatja a román állampolgársággal és külföldi állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező magyarokat, hogy vetessék fel magukat az ősszel tartandó romániai parlamenti választások választói névjegyzékébe.

Tovább »

Lemondott az MKP elnöksége

2016. április 6., 10:01 , 795. szám

Lemondott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöksége a párt Országos Tanácsának (OT) szombaton Pozsonyban tartott ülésén, ahol június 11-re tűzték ki a tisztújító kongresszus időpontját.

Tovább »

XI. Öregdiák Találkozó és United-koncert a Rákóczi-főiskolán

2016. április 6., 09:53 , 795. szám

Április 2-án tartotta hagyományos, tizenegyedik öregdiák-találkozóját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Öregdiák Szövetsége. A rendezvényt a főiskola Rákóczi-hetének keretében szervezték meg.

Tovább »

Magyar tisztviselőket neveztek ki a megyei adminisztrációba

2016. április 6., 09:48 , 795. szám

Magyar tisztviselőket neveztek ki a múlt héten a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációban.

Hennagyij Moszkal kormányzó rendeletével Sterr Attilát április 1-jei hatállyal a megyei adminisztráció oktatási és tudományos hivatala igazgatóhelyettesévé nevezte ki.

Tovább »

Baloga: Az SZBU ellenőrizze a parlamenti képviselők és a tisztviselők kettős állampolgárságát

2016. április 6., 09:42 , 795. szám

Viktor Baloga független parlamenti képviselő Vaszil Hricakhoz, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjéhez intézett nyílt levelében rámutat: újságírók nemrég kiderítették Odessza polgármesteréről, hogy kettős állampolgár, ezért felszólítja az SZBU-t indítson vizsgálatot ügyében.

Tovább »

Egyhangúlag döntöttek a pályázatok ügyében

2016. április 6., 09:38 , 795. szám

Április 2-án, Beregszászban ülésezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kárpátaljai tanácskozó testülete, amelynek tagja a KMKSZ elnöksége, az UMDSZ, a három történelmi egyház, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának egy-egy képviselője.

Tovább »

„Ki fogja elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?” (Mk 16,3)

2016. április 6., 09:37 , 795. szám

Így tanakodtak egymás között a kenethozó asszonyok, miközben a sírhoz közeledtek, hogy a hagyományokhoz híven illatos kenettel kenjék meg szeretett mesterük, Jézus testét. Betartják a zsidó törvényeket, szombaton nem tesznek semmit. Vasárnap azonban, a hét első napján, már korán elindulnak.

Tovább »

Együttérzéssel adakozni

2016. április 6., 09:36 , 795. szám

Április 3-án a Beregszászi Szent Kereszt Felmagasz­ta­lása Római Katolikus Plé­bá­niatemplomban jótékony célú koncertet adtak a fennál­lá­sának idén 70. évfordulóját ünneplő Ungvári Zá­dor Dezső Zeneművészeti Szak­középiskola tanárai és diákjai.

Tovább »

Zelk Zoltán: Ma reggel

2016. április 6., 09:29 , 795. szám

Ma reggel a kórház kertjében

egy hetvenhárom éves férfi

elébem állva, rám köszönt:

No, Zoltán bátyám, hogy vagyunk?

 

Arcába néztem, semmi, semmi,

szikes homlok, dallamtalan

és szöveg nélküli tekintet –

se vidám tájak, se romok.

 

Tovább »

Át kell íratni a földtulajdont igazoló okmányt?

2016. április 6., 09:23 , 795. szám

„A régi iratok között találtam egy földtulajdont igazoló szertifikátot, amelyet még a megboldogult nagyapám nevére állítottak ki, azután átírattak a nagymamára. A nagymama nemrég meghalt. Az unokájaként most nekem is át kell íratnom a szertifikátot a saját nevemre?”

Tovább »

Szülői jogok és tartásdíj

2016. április 6., 09:21 , 795. szám

„Volt felesége, aki most egyedül neveli közös gyermeküket, elérte, hogy élettársamat megfosszák a szülői jogaitól. Ahhoz ugyanakkor ragaszkodik, hogy tartásdíjat fizessen neki, s ezért kész a bírósághoz fordulni. Valóban fizetnie kell a tartásdíjat az élettársamnak akkor is, ha megfosztották a szülői jogaitól?”

Tovább »

Hogyan győződhetünk meg róla, hogy jogerős a bírósági határozat?

2016. április 6., 09:20 , 795. szám

„Ügyünkben a bíróság a távollétemben mondta ki a válást. Hogyan győződhetek meg arról, hogy a határozat immár jogerős?”

Tovább »

Milyen büntetés jár a hadkiegészítő parancsnokságon való késedelmes regisztrációért?

2016. április 6., 09:19 , 795. szám

„Néhány éve beköltöztem egy közeli tanyáról a városba, de nem tudtam róla, hogy a hadkiegészítő parancsnokságon is jelezni kell a lakhelyváltoztatást. Milyen büntetésre számíthatok, ha most jelentkezem a parancsnokságon?”

Tovább »

Hol nyújtható be a válókereset?

2016. április 6., 09:17 , 795. szám

„Amikor megszületett a gyermekem, hazaköltöztem a szüleimhez. Most szeretném benyújtani a válókeresetet, de a kisbabával körülményes lenne a megyeközpontba utazgatni, ahol a lakhelybejelentésem van. Benyújthatnám a keresetet annak a városnak a bíróságán, amelynek a közelében most lakom?”

Tovább »

Mit tehet, akit rossz színben tüntettek fel az interneten?

2016. április 6., 09:16 , 795. szám

„Az interneten olyan vélemények jelentek meg rólam, amelyek rossz színben tüntetnek fel. Rákényszeríthetem a szerzőjüket arra, hogy visszavonja, megcáfolja szavait? Milyen büntetés szabható ki a rágalmazóra?”

Tovább »

Hogyan használjuk a Phylazonitot sárgarépa, petrezselyem és retek termesztésénél? (X)

2016. április 6., 09:15 , 795. szám

A Phylazonit alkalmazása különösen jó eredményt produkál a zöldségfélék esetében. A melegházi, intenzív termesztés mellett nagyban segíti azok munkáját is, akik szabadföldön termesztik e kultúrákat. Alább néhány jó tanáccsal szeretnék szolgálni számukra.

Tovább »

Meszezéssel a gyökérgolyva ellen

2016. április 6., 09:13 , 795. szám

Az 1990-es években egyfajta földreform indult be Ukrajnában, amelynek az volt a lényege, hogy a gazdálkodáshoz kedvet érzők földhöz juthattak. Ez az időszak egybeesett a kolhozok szétzilálásával, amelyek nagy tömegben állítottak elő egykor zöldségeket, többek között káposztaféléket.

Tovább »

Értékeink egy helyen

2016. április 6., 08:59 , 795. szám

A Kárpátalja négy magyarlakta járását felölelő értékgyűjtés és az azt bemutató cikksorozat összegzéseként jelent meg a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) gondozásában a Hagyományok, nemzeti értékek Kárpátalján című kötet.

Tovább »

Török stop a Kárpátinak a Challenge-kupában

2016. április 6., 08:53 , 795. szám

Nem sikerült kiharcolni a fináléba kerülést a Challenge-kupában az Ungvári Kárpáti női kézilabda-csapatának, miután Borisz Petrovszkij csapata kettős vereséget szenvedett az elődöntőben.

Tovább »

A téli kupa után a Szuperkupa is Gátra került

2016. április 6., 08:52 , 795. szám

Vasárnap Jánosiban került lebonyolításra a beregszászi járási labdarúgó Szuperkupa-döntő, amelyben a tavalyi idény bajnoka és kupagyőztese, Badaló a kupadöntős Gát csapatával találkozott.

Tovább »

Az emberfór sem volt előny a Hoverlának

2016. április 6., 08:51 , 795. szám

Az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégi, 20. fordulójában nagy lehetőséget szalasztott el az Ungvári Hoverla, hiszen hazai siker esetén a tabellán megelőzhette volna az előtte álló Olimpik Donyecket.

Tovább »

Nagy a külföldi igény a magyarországi gyógykezelésre

2016. április 5., 16:10 , 795. szám

A jogszabály jelenleg már csak az Ukrajnában élő magyarokra vonatkozik. Az elmúlt nyolc évben több mint 1100, a környező országokban élő magyar beteg anyaországi gyógykezelését támogatta a magyarországi költségvetés, összesen több mint 172 millió forint értékben.

Tovább »

Semjén: eddig 825 ezer külhoni magyar kapott állampolgárságot

2016. április 3., 10:52 , 795. szám

Eddig 825 ezren szerezték meg vagy kapták vissza magyar állampolgárságukat a külhoniak közül – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) múlt pénteki plenáris ülésén Budapesten.

Tovább »

Díjazták A magyar címer és zászló ünnepe rajzpályázat kárpátaljai nyerteseit

2016. április 2., 14:59 , 795. szám

Március 31-én adták át a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által meghirdetett A magyar címer és zászló ünnepe rajzpályázatban részt vett nyertes kárpátaljai diákoknak tehetségükkel és fantáziájukkal kiérdemelt okleveleiket és díjaikat.

Tovább »

Grezsa István: fontos erőforrást jelentenek a határon túli magyar közösségek

2016. április 1., 19:04 , 795. szám

A kormányzat fontos erőforrásként tekint a határon túli magyar közösségekre, de a cél az, hogy ezek tagjai szülőföldjükön boldogulva tudják megélni magyarságukat – hangsúlyozta Grezsa István.

Tovább »

Világbank: 2016-ban Ukrajnában 15 százalékos infláció várható

2016. április 1., 18:59 , 795. szám

A Világbank előrejelzése szerint 15 százalékos infláció várható idén Ukrajnában, míg 2017-ben 11 százalékos – jelentette az Ekonomicsna Pravda az Ukrajinszki Novinire való hivatkozással.

Tovább »

Forbes: változatlanul Ahmetov a leggazdagabb ukrán

2016. április 1., 08:57 , 795. szám

Változatlanul Rinat Ahmetov donyecki üzletember vezeti a száz leggazdagabb ukrán listáját, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Forbes-Ukrajina című újság.

Tovább »

Ukrán kémelhárító elfogásáról számolt be az orosz titkosszolgálat

2016. március 31., 16:57 , 795. szám

Elfogták Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) egyik tisztjét, aki az együttműködését látszólag felajánlva próbált meg információkat szerezni az orosz titkosszolgálattól – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Tovább »

Porosenko rendelkezett a sorkatonák leszerelésének és behívásának időpontjairól

2016. március 31., 09:36 , 795. szám

Petro Porosenko elnök rendeletet írt alá a Sorkatonai szolgálatot teljesítő katonák leszereléséről, a soronkövetkező behívások időpontjairól és Ukrajna polgárainak sorkatonai szolgálatra történő soronkövetkező behívásairól 2016-ban címmel.

Tovább »