962. szám

Részesedhet a lány elvált apja örökségéből?

2019. július 7., 22:58 , 962. szám

„Volt férjem végrendeletében mindent a második feleségére hagyott, miközben a házasságunkból született lányunkról teljesen megfeledkezett. Ugye megilleti a lányunkat az örökség egy része? Érdemes bírósághoz fordulni?”

Tovább »

Gyümölcsösök gyomirtása II.

2019. július 7., 18:50 , 962. szám

Gyümölcstermesztésben a termelés költségeit a lehető legalacsonyabban kell tartanunk, ez az alapja a jövedelmező termelésnek. A termelés során a gyomszabályozás komoly költséget jelent a gazdának, de szükséges munkafolyamat.

Tovább »

Mire vigyázzon, aki külföldi nyaralásra fizetett be?

2019. július 7., 17:34 , 962. szám

„Elhatároztuk a családdal, hogy befizetünk egy törökországi nyaralásra, de az utóbbi időben sok rosszat hallottunk arról, hogy az utazásszervezők nem mindig teljesítik a vállaltakat, az utazók néha napokig várnak a repülőjükre a reptereken stb.

Tovább »

Petőfi Sándor: Hazámban

2019. július 7., 16:00 , 962. szám

Arany kalásszal ékes rónaság,

Melynek fölötte lenge délibáb

Enyelgve űz tündér játékokat,

Ismersz-e még? Oh, ismerd meg fiad!

Tovább »

Használhatnak ukrajnai rezidensek külföldi rendszámú gépkocsit Ukrajnában?

2019. július 7., 13:10 , 962. szám

„Azon kevesek közé tartozom, akik nem elvándorolnak Kárpátaljáról, hanem »idevándorolnak«. Édesanyám innen származik, de én már Magyarországon születtem, csak magyar állampolgárságom van. Időközben kaptam állandó tartózkodási engedélyt Ukrajnában (ПМЖ), amihez bejelentett lakcímem és adószámom is van. Magyar állampolgárként magyar rendszámú autóval közlekedem, ám az utóbbi időben a határon megtagadták a belépésem, arra hivatkozva, hogy állandó lakosként (rezidens) nem jöhetek magyar rendszámú autóval. Arra lennék kíváncsi, hogy ez jogos-e? Mint említettem, nincs ukrán állampolgárságom és nem is volt soha, mit várnak el tőlem, hogyan közlekedjek akkor a határon? Illetve, ha mégis jogos, akkor van e valamilyen kivétel, miszerint mégis szabadon járhatok Ukrajna és Magyarország között?”

Tovább »

A hypertónia mint népbetegség rizikófaktorai, szűrése, megelőzése, szövődményei és terápiája című konferencia

2019. július 6., 22:24 , 962. szám

2019. szeptember 28-án (szombaton) 9.00 órai kezdettel kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szakmai közreműködésével megvalósuló A hypertónia mint népbetegség rizikófaktorai, szűrése, megelőzése, szövődményei, és terápiája című konferenciára a Rákóczi-főiskola Győr termében.

Tovább »

Jelentkezz a XXII. Munkácsi Zenei Táborba!

2019. július 6., 12:29 , 962. szám

Játszol valamilyen vonós, fafúvós hangszeren vagy fuvolán és tagja lennél egy príma kamaraegyüttesnek? Jó a hangod és énekelnél egy vegyes kórusban?

Tovább »

Soós Kálmán-ösztöndíjprogram a 2019/2020-as tanévre

2019. július 6., 10:13 , 962. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által biztosított támogatásból a 2019/2020-as tanévre ismét meghirdeti a Soós Kálmán-ösztöndíjprogramot. Az ösztöndíjprogram célja, hogy a Kárpátalján működő magyar nyelvű felsőoktatási szakok és intézmények együttműködését elősegítse, segítse azokat a magyar hallgatókat, akik felsőoktatási szakjukat nem tanulhatják magyar nyelven, illetve ösztönözze a régióval kapcsolatos kutatómunkák végzését. Az ösztöndíjprogram a következő alprogramokból tevődik össze:

Tovább »

Lőrincz Csaba-díjat kapott a kárpátaljai nyelvészprofesszor

2019. július 6., 09:55 , 962. szám

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány idén Csernicskó István professzornak nyújtotta át a Lőrincz Csaba-díjat. Az elismerést olyan tudósok, újságírók, politikusok, írók és szakértők kapják, akik kiemelkedő külpolitikai és nemzetpolitikai tevékenységet végeznek.

Tovább »

Zelenszkij: Az első politikai pofon

2019. július 6., 09:19 , 962. szám

 „Az első pofon a legnagyobb, aztán a többit lassan megszokod” – énekelte úgy 40 évvel ezelőtt az LGT. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aligha ismeri Presser Gábor legendás együttesének örökzöld slágerét, így különösen fájdalmas lehetett számára, hogy az elmúlt héten maga is megkapta az első kiadós politikai pofont. Ráadásul számos politikai győzelem után most egy olyan ügyben maradt alul, amelyben nem politikusként kellett nagyot alkotnia, elég lett volna, ha egyszerűen megmarad embernek. Úgy tűnik azonban, Ukrajnában a politika mindenkiből a legrosszabbat hozza ki.

Tovább »

A fémhulladékgyűjtő, a cukrász és a többiek: Kik az új kormányzójelöltek?

2019. július 5., 14:17 , 962. szám

A közelmúltban menesztett megyei hivatalvezetők helyére szánt, az elnöki adminisztráció által kinevezésre javasolt kormányzójelöltek névsorát múlt héten Pavlo Rozenko kormányfőhelyettes hozta nyilvánosságra a Facebook közösségi oldalon. A nyolc személyről a miniszteri kabinet múlt szerdai ülésén tárgyalt a kormány. Az ülésről kiszivárgott hírek szerint a kormánytagok egy része következetesen Volodimir Zelenszkij államfő jelöltjei ellen szavazott, végül a kabinet mégis valamennyiüket megszavazta. Ezután várható, hogy az elnök napokon belül rendelkezik a jelöltek kinevezéséről. A strana.ua minap annak nézett utána, mit lehet tudni a jelöltekről.

Tovább »

Közel hatezer jelölt indul a választásokon

2019. július 5., 12:11 , 962. szám

Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a Nép Szolgája párt választási győzelmét továbbra sem fenyegeti veszély Ukrajnában.

Tovább »

Nagyszőlősi henger a megyei pontvadászatban

2019. július 5., 11:22 , 962. szám

Mind felnőtt, mind ifjúsági szinten megállíthatatlanok a címvédő és listavezető nagyszőlősiek a megyei élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban.

Az ugocsai együttes a szombaton sorra került 11. fordulóban Szerednyét látta vendégül, és 6-0, illetve 6-1 arányú győzelmet aratott.

Tovább »

Élvonalbeli csapatokkal ikszelt a Minaj FC

2019. július 4., 12:00 , 962. szám

Teljes gőzzel folytatja a felkészülést az országos másod­osztályú labdarúgó-bajnokság 2019–2020-as idényére az újonc Minaj FC.

Tovább »

A jövő a tehetséges fiatalokban rejlik

2019. július 4., 11:17 , 962. szám

Immáron hagyománnyá vált, hogy június utolsó hetében Dédában tehetségkutató napot szervez a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete (BKSZ) és a Dédai Kultúrház, melyen a fiatalok többféle műfajban mutathatják meg a bennük rejlő talentumokat. Idén június 30-án volt lehetőség arra, hogy énekben, táncban, prózában, rajzban és sportban jeleskedjenek az ifjak. 

Tovább »

Átadták az Ungvári Járási Kórház felújított fiókintézményét Csapon

2019. július 4., 09:13 , 962. szám

Június 27-én, csütörtökön került sor Csapon a magyar kormány Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatási programja keretében – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irányításával – a Bethlen Gábor Alap és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével felújított Ungvári Járási Kórház Csapi Fiókintézményének és a családorvosi rendelőnek az ünnepélyes átadására.

Tovább »

Hatodik alkalommal szerveztek tánctábort Ráton

2019. július 3., 09:38 , 962. szám

Idén is különleges művészeti ágakat bemutató programokkal várták a szervezők a Ráti Tánctáborba jelentkező fiatalokat. Az évek során a tábor egyre népszerűbbé vált az Ung-vidékiek körében – mondta el Balogh Lívia, a program szervezője. A hatodik alkalommal megrendezett eseményen közel hetven gyermek táncolt négy napon át.

Tovább »

15. Lendület Református Ifjúsági Találkozó

2019. július 2., 18:58 , 962. szám

Idén június 30-án 15. alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) legnagyobb – Lendület elnevezésű – találkozóját a kárpátaljai fiatalok számára, amelynek ezúttal a Beregszászi Amfiteátrum adott helyett.

Tovább »

Ungtarnóci családi nap

2019. július 2., 16:14 , 962. szám

Szombaton, június 29-én délután a KMKSZ Ungtarnóci Alapszervezete Kovács Beáta elnökkel és a helyi református egyházközösség Héder János tiszteletessel az élen ismét családi napot rendezett az ungvári járási Ungtarnócon.

Tovább »

Ismét Kárpátalján járt Tóth Péter Lóránt versvándor

2019. július 2., 11:40 , 962. szám

Tóth Péter Lóránt Radnóti-, Latinovits- és Pro Cultura Hungarica-díjas kunszentmiklósi versvándor ezúttal nem egyedül érkezett megyénkbe, hanem barátjával, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondóval, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnökével.

Tovább »

Gyereknap Tégláson

2019. július 2., 10:35 , 962. szám

A KMKSZ Téglási Alapszervezete vasárnap, június 30-án hatodik alkalommal szervezett gyereknapot a helyi kultúrház udvarán.

Tovább »

„Ahol rólunk döntenek, ne döntsenek nélkülünk”

2019. július 1., 18:51 , 962. szám

Június 30-án vasárnap Izsnyétére látogatott Tóth Miklós parlamenti képviselőjelölt, aki a KMKSZ és az UMDSZ összefogása révén a Munkács központú választási körzetben indul. Az izsnyétei lakosok nem közömbösek a választás iránt, hiszen megtelt a kultúrház klubja választópolgárokkal.

Tovább »

Több mint száz gyerek táborozott Izsnyétén

2019. július 1., 14:06 , 962. szám

Június utolsó hetében gyerektábort szervezett Izsnyétén a helyi református gyülekezet a KMKSZ helyi alapszervezete, valamint a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének támogatásával. A tábor zárására június 30-án vasárnap került sor az istentisztelet végén.

Tovább »

„Mutassuk meg Kijevnek is, hogy vagyunk!”

2019. június 29., 20:50 , 962. szám

A július 21-i előrehozott parlamenti választásokra készülve elengedhetetlen a kárpátaljai lakosság tájékoztatása Ukrajna aktuálpolitikai helyzetéről.

Tovább »

Folytatódik a bázisiskolák fejlesztési programja

2019. június 29., 17:41 , 962. szám

A bázisiskolák fejlesztési programjáról tájékoztatott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola bizonyítványosztó ünnepségén a Rákóczi-főiskolán.

Tovább »

Letették a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Sportkomplexum alapkövét

2019. június 28., 16:26 , 962. szám

„Összefogásunk és közös akaratunk egyik eredménye a mai alapkőletétel, amely beruházás olyan közösségi térként szolgálhat a jövőben, ahol a találkozás mellett a mindennapi sportolás fontosságát, annak közösséget összekovácsoló erejét is megismerhetik” – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Sportkomplexum alapkőletételén június 27-én.

Tovább »

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség

2019. június 28., 15:27 , 962. szám

Együttműködési megállapodást írt alá június 27-én Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő és Zubánics László, az UMDSZ elnöke. A megállapodás lényege, hogy a két magyar szervezet közös jelöltet indít a magyarok által is lakott választási körzetekben.

Tovább »

Újraszentelték Drávai Gizella felújított síremlékét

2019. június 27., 15:34 , 962. szám

Mint minden hivatásnak, a tanári pályának is megvannak a maga virtuózai, a született pedagógusok, akik Isten adta tehetséggel rendelkeznek, s tehetségükkel jól sáfárkodva oktatják, nevelik a rájuk bízott gyermekeket.

Tovább »

Grezsa: Minőségi ugrás történt a kárpátaljai magyar turizmus fejlődésében

2019. június 26., 18:57 , 962. szám

Kárpátalja gazdaságában hatalmas szerep jut a turizmusnak, így annak fejlesztése rendkívül fontos. Ennek újabb szakasza 400 vendégháznak az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ (Egán Ede KGK) megbízásából a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) által megvalósított minősítése. A vendégházak tulajdonosai június 26-án Nagyszőlősön, majd Beregszászban és Ungváron vették át a szálláshelyek minőségét garantáló, a színvonalat egytől négyig napraforgókkal jelző táblákat.

Tovább »

Most már bizonyos, hogy lesznek választások

2019. június 26., 13:31 , 962. szám

Az Alkotmánybíróság június 20-án törvényesnek ismerte el Volodimir Zelenszkij elnöknek a Legfelső Tanács feloszlatásáról kiadott rendeletét. Ezzel végérvényesen eldőlt, hogy július 21-én, az elnöki ukáznak megfelelően, előrehozott parlamenti választásokra kerül sor Ukrajnában.

Tovább »