972. szám

A gyermek nevének megváltoztatásáról

2019. szeptember 17., 10:37 , 972. szám

„Egyéves gyermekem a férjem nevét viseli. Kezdeményezhetem, hogy a gyermek vegye fel a lánykori nevemet még mielőtt hivatalosan is kimondanák a válást?”

Tovább »

Egy gazdátlan ingatlan megvásárlásáról

2019. szeptember 15., 23:47 , 972. szám

„Elhatároztuk, hogy megvesszük egy ikerház felét. Időközben megtudtuk, hogy az épület másik része hosszú ideje, leg­alább 10 éve elhagyatottan áll. A környéken azt beszélik, a másik fél ház tulajdonosa meghalt, de a hagyatékáért senki nem jelentkezett. Hogyan és kitől vásárolhatnánk meg ezt a másik épületrészt is?”

Tovább »

Több mint 15 ezer diák utazott idén a Rákóczi Szövetséggel

2019. szeptember 15., 21:14 , 972. szám

Több mint 15 ezer diák utazhatott a határon túlra idén a Rákóczi Szövetség támogatásával – mondta Csáky Csongor, a szervezet elnöke múlt szombaton az M1 aktuális csatornán.

Tovább »

Kötelező rokkanttá nyilvánítani az epilepsziást?

2019. szeptember 15., 17:09 , 972. szám

„Tizennyolc éves vagyok és epilepsziás. Anyám azt szeretné, hogy nyilváníttassam magam rokkanttá, és folytassam a különféle kezeléseket, én azonban nem kérek ebből, élni szeretném az életemet. Megteheti az anyám vagy bárki más, hogy rokkanttá nyilvánít és tovább kezeltet a hozzájárulásom nélkül?”

Tovább »

Bogyós gyümölcsűek gyomirtása

2019. szeptember 15., 16:46 , 972. szám

A gyümölcstermesztésen belül a bogyósok termesztése igen kecsegtető elképzelés lehet a leendő gazdák szemében, azonban fontos számításba venni a hátráltató tényezőket, a lehetséges buktatókat is.

Tovább »

Baka István: Zsoltár

2019. szeptember 15., 13:53 , 972. szám

Nem kértelek s nem kérnélek ma sem

Oly félszeg voltam véled Istenem

Csak vártam míg aktáid tologattad

Hogy föltekints és észrevégy de nem

Tovább »

Létezik orvosság a hajnali kutyaugatásra?

2019. szeptember 15., 12:05 , 972. szám

„Egy első emeleti lakásban élünk, ahová behallatszik a szomszédos kertes házból a kutyaugatás. Ráadásul az állat néha elszabadul, s ilyenkor közvetlenül az ablakunk alatt kezd el vonítani. Az ugatásra hajnalban gyakran felébred a kisfiunk. Kértük a szomszédot, csináljon valamit az ebbel, de szóba se áll velünk. Kihez forduljunk? Egyáltalán, létezik megoldás erre a problémára, vagy reménytelen az eset?”

Tovább »

Vasárnapi üzenet: 2019. 09. 15.

2019. szeptember 15., 10:00 , 972. szám

„A hívők közül is sokan eljöttek, megvallották és elbeszélték ilyenféle mesterkedéseiket. Azok közül sokan, akik a varázslást űzték, összehordták könyveiket, és mindenki szeme láttára elégették. Mikor kiszámították a könyvek értékét, ötvenezer ezüstpénzre becsülték. Így az Úr ereje által az ige hatalmasan terjedt és megerősödött.” (ApCsel 19,18–20)

Tovább »

Egy hosszú esztendő vége. Száz éves a saint-germaini béke

2019. szeptember 15., 09:24 , 972. szám

Azt a tényt, hogy Magyarország az első világháborút követően elveszítette területeinek jelentős részét, a köztudat általában a trianoni békeszerződéshez köti.

Tovább »

A sereghajtó vendégeként botlott az éllovas

2019. szeptember 14., 23:32 , 972. szám

A megyei élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a 16. fordulót rendezték a hét végén, és az éllovas Nagyszőlősi FC a sereghajtó Ilosvai Buzsora otthonába látogatott.

Tovább »

Családi Délután Szolyván

2019. szeptember 14., 14:00 , 972. szám

Szeptember 6-án a KMKSZ Szolyvai Alapszervezete Családi Délutánt szervezett a Szolyvai Magyar Református Óvoda udvarán. Az Istentől megáldott napsütéses délutánon közel száz gyermek és szülő tölthetett el különféle programokban gazdag órákat.

Tovább »

Egy félresikerült fogolyshow krónikája

2019. szeptember 14., 11:54 , 972. szám

Mottó: A jó fogoly nem lehet elégedett

Múlt szombaton végre sor került a régóta várt fogolycserére Kijev és Moszkva között. Harmincöt ukrán polgár térhetett haza az orosz börtönökből ugyanannyi ukrajnai fogvatartott átadása fejében. Ukrajnában az esemény köré kerekített show-műsor felemásra sikeredett.

Tovább »

Beregszász–Badaló versenyfutás a bajnoki címért

2019. szeptember 14., 09:33 , 972. szám

A listavezető Beregszászi FC után a rivális badalóiak is alaposan kitömték a Beregszászi Sparta hálóját a beregszászi járási labdarúgó-bajnokságban.

Tovább »

Hazai pályán jól megy a Minajnak

2019. szeptember 13., 23:57 , 972. szám

Zsinórban harmadik hazai bajnoki mérkőzését nyerte meg az országos másodosztályú labdarúgó-bajnokságában a Minaj FC. Az Ungvár melletti együttes a 7. játéknapon a Zorja Balkanit látta vendégül.

Tovább »

Bővítéspolitika: Az egyik legfontosabb biztosi portfóliót kapta Trócsányi László

2019. szeptember 13., 16:19 , 972. szám

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen nyilvánosságra hozta a Bizottság tervezett szakmai összetételét. A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli, hogy a német elnök a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót szánja Trócsányi Lászlónak. Ez a szakterület a testület egyik legfontosabb biztosi posztja.

Tovább »

XXV. Összmagyar Cserkésztalálkozó

2019. szeptember 13., 08:49 , 972. szám

Negyedszázados jubileumát méltatta a Kárpát-medencei öregcserkész-társadalom augusztus utolsó napjaiban Budapesten. Rögtön az első este kellemes meglepetésben volt részünk: fogadásunk tiszteletére a nálunk fiatalabb cserkészek spontán előadott mini színjátszóműsorral leptek meg minket. Ők valamennyien Észak- és Dél-Amerika magyar származású (netalán kettős) állampolgárai. Volt, aki Washingtonban született, de ma már Pesten él, volt Sao Pauló-i magyar házaspár és Zsu-Zsu, aki Caracast váltotta fel Budapestre.

Tovább »

Egészségügy: Szuprun szelleme kísért Ukrajnában

2019. szeptember 12., 15:04 , 972. szám

Minap megtartotta első sajtótájékoztatóját Zorjana Szkalecka, a múlt héten kinevezett egészségügyi miniszter. Az újságírók főként arra voltak kíváncsiak, folytatja-e az új kormányzat az előd Uljana Szuprun által elkezdett egészségügyi reformot.

Tovább »

Kinek kell egy agyonreformált parlament?

2019. szeptember 12., 14:04 , 972. szám

Az új összetételű Legfelső Tanács az elmúlt héten több alkotmányváltoztatást követett el vagy indított útjára, mint amennyi az ezt megelőző 10 évben történt összesen. A képviselők végérvényesen eltörölték a mentelmi jogot, szigorítanák a saját felelősségre vonásukat arra az esetre, ha nem járnának be tisztességesen dolgozni, vagy a társaik helyett is szavaznának, továbbá átalakítanák a választási rendszert, és 300 főre csökkentenék a parlament létszámát. Kérdés, hogy mindezek után szükség lesz-e még a törvényhozásra?

Tovább »

Egy román hatóság magyar politikusok felelősségét vizsgálja a június 6-i incidens kapcsán

2019. szeptember 11., 23:21 , 972. szám

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) román nacionalista szervezetek feljelentése nyomán vizsgálja egyes magyar politikusok felelősségét az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án történt incidens kapcsán – írta szeptember 3-án a maszol.ro portál.

Tovább »

Kárpát-medencei orvoskonferencia Aknaszlatinán

2019. szeptember 11., 17:47 , 972. szám

A megyénk magyar ajkú egészségügyi dolgozóit tömörítő Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) tagjai mellett a Kárpát-medence szinte minden elcsatolt magyarlakta régiójából érkeztek vendégek arra a nemzetközi orvoskonferenciára, amelyet szombaton tartottak Akna­szlatinán, és amely a IX. Dr. Novák Endre Napok keretében zajlott a nagy múltú bányásztelepülésen.

Tovább »

Tanévnyitó és iskolaátadási ünnepség Nagydobronyban

2019. szeptember 11., 15:12 , 972. szám

Szeptember 8-án szűkebb pátriánk egyik legnépesebb magyar községének csodaszép kálvinista templomában tartották meg a kárpátaljai magyar református líceumok közös tanévnyitó ünnepségét.

Tovább »

Ukrán külpolitika: A lovak közé dobták a gyeplőt?

2019. szeptember 11., 14:00 , 972. szám

Az elmúlt napok-hetek tapasztalataiból ítélve a kormányváltás mit sem alakított az ukrán külpolitikán Magyarország vonatkozásában – ugyanaz az arrogancia, faragatlanság és krónikus empátiahiány jellemzi, mint Petro Porosenko elnök és Pavlo Klimkin külügyminiszter idején, amikor a két ország viszonya történelmi mélypontra süllyedt. Jogos a kérdés: változott egyáltalán valami az ukrán Külügyminisztériumban?

Tovább »

Magyar őstörténet a természettudományok tükrében

2019. szeptember 11., 13:02 , 972. szám

Szeptember 7-én, szombaton a III. hUNGary Fest hagyományőrző gasztro-kulturális fesztivál keretében ezzel a címmel tartott előadást Bíró András Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus kutatója, a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője Ungváron.

Tovább »

Harmadik hUNGary FEST Ungváron

2019. szeptember 11., 12:36 , 972. szám

Kárpátalja székhelyén, az Ung partján hétvégén a magyar kultúra jegyében kétnapos zenés-kulturális-gasztronómiai fesztivál zajlott.

Tovább »

Soltész Péter-tárlat nyílt Ungváron

2019. szeptember 11., 11:25 , 972. szám

Szeptember 3-án ismét időszakos kiállítás nyílt Magyarország Ungvári Főkonzulátusán. Ezúttal Soltész Péter, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett, Hollósy Simon-díjas festőművész alkotásait mutatják be a külképviseleten.

Tovább »

Dobó Istvánra emlékeztek magyarok, ruszinok, ukránok

2019. szeptember 11., 10:41 , 972. szám

Idén újra kétnaposra bővült a már hatodik éven megrendezett DobóFeszt, amellyel a szervezők a híres egri várvédőnek, Dobó Istvánnak igyekeznek méltó emléket állítani, az egykor a család birtokához tartozó Császlócon, valamint az ukránok, ruszinok lakta Szerednye nagyközségben, ahol 1502-ben megszületett az egri hős, majd ott is halt meg hetvenéves korában, 1572-ben. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által, a Császlóci Községi Tanáccsal és a Szerednyei Nagyközségi Tanáccsal közösen szervezett hagyományőrző és szórakoztató program célja, hogy megismertesse az egykori Ung vármegye területén élőkkel Dobó Istvánt, rajta keresztül az itt élő népek büszkeségre okot adó közös múltját.

Tovább »

Interjú egy ugocsai vitézzel

2019. szeptember 11., 10:07 , 972. szám

Tudták, hogy Ugocsában ma is élnek vitézek? Interjúnkban az énekes, a fiatal tehetségeket felkaroló, az utazó, a Tiszahát Ökológiája és Kulturális Hagyományai Közhasznú Egyesület civil szervezet és a Panoráma Világklub ifjúsági klubjának elnökeként tevékenykedő Máté Jánossal ismerkedhetnek meg olvasóink, akit 2018-ban a Történelmi Vitézi Rend vitézi ranggal tüntetett ki a Kárpátalján végzett tevékenysége elismeréseként. „Egy kapocs szeretnék lenni, s a munkám és tapasztalataim által segíteni szeretnék a kárpátaljai magyarságnak és össz-Ukrajna népének, hiszen itt, Kárpátalján ez a kulturális és kisebbségi kavalkád amilyen sokszínű, olyan gyönyörű. Mindig azon voltam, hogy azt nézzük, ami épít egy közösséget, nem pedig azt, ami szétszakítja azt” – vallja.

Tovább »

Színházi programajánló

2019. szeptember 11., 09:27 , 972. szám

A Pilátus éjszakája című történelmi dráma látható 2019. szeptember 15-én, vasárnap 16.00 órától Gregor Bernadett és Jánosi Dávid előadásában Beregszászban az Ars Sacra Fesztivál keretében.

Tovább »

A család szobrásznői szemmel

2019. szeptember 9., 11:01 , 972. szám

Kezdetét vette a VI. Nemzetközi Szobrásztábor a Pro Arte Munkács Civil Szervezet szervezésében Királyfiszálláson (Szolocsin). Az idei táborban egy különleges témát dolgoznak fel az alkotók: a család értéke került terítékre a nők szemén keresztül. Így az idei alkalommal négy különböző országból érkeztek női kőszobrászok, akik két héten keresztül dolgoznak megalkotván a különleges remekművet, mely ezen értékekre hívja fel a figyelmet.

Tovább »

A KMPSZ ünnepi központi tanévnyitója Csongoron

2019. szeptember 7., 21:01 , 972. szám

Szeptember 7-én került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) központi tanévnyitó ünnepsége, amelynek a csongori református templom adott otthont. A program hálaadó istentisztelettel vette kezdetét, ahol ifjabb Pocsai Sándor lelkipásztor tolmácsolta az Úr igéjét Péter apostol első levelének harmadik részéből.

Tovább »